Extinction Rebellion verstoort opening academisch jaar

Actievoerders beklommen het podium tijdens de speech van bestuursvoorzitter Louise O. Fresco.
De actievoerders verstoorden de speech van bestuursvoorzitter Louise Fresco. Foto: Guy Ackermans

De opening van het academisch jaar werd dit jaar live gestreamd. Tijdens de speech van bestuursvoorzitter Louise O. Fresco betrad een aantal actievoerders het podium met spandoeken en een megafoon. Na een paar seconden schakelde de regie naar een andere camera waarop de rebellen niet te zien waren. Ook werd het geluid uitgezet. Na een korte onderbreking ging Fresco verder met haar speech.

Masterstudent Geo-Information Science Kamiel Verhelst (22) was betrokken bij de actie, die hij ondanks de afkapping door de regie als ‘geslaagd’ beschouwt. ‘We hebben het bestuur en alle kijkers van de live stream laten zien dat we er waren en de boodschap is op social media uiteindelijk goed overgekomen.’

Niet serieus genomen

Volgens Verhelst hebben leden van Extinction Rebellion (XR) het gevoel dat ze niet serieus worden genomen door het WUR-bestuur. ‘Terwijl onze boodschap zeer serieus is. We willen transparantie omtrent de samenwerking met de private sector; we willen sterk beleid rondom de klimaat- en ecologische crisis en we willen dat studenten en medewerkers meebeslissen.’

Er zijn ook andere manieren om dat te bereiken, weet Verhelst. ‘We hebben veel punten ingebracht bij de studentenraad. Helaas zien we dat verandering erg traag gaat. We blijven met de universiteit praten, maar zolang er niets verandert, blijven we ook op andere, directere manieren actie voeren.’

Tekst gaat verder onder de video.

Bekijk de actie hier

Universiteitswoordvoerder Annet Blanken vond de actie minder geslaagd. ‘Een demonstratie moet je van tevoren aanvragen bij de veiligheidsregio, zodat het op een veilige manier kan gebeuren, juist in coronatijd. We kunnen gewoon het gesprek aangaan, daar hoef je geen ceremonie voor te verstoren.’

Dialoog

‘In januari is er een dialoog geweest met Arthur Mol (rector magnificus, red.) rondom klimaat. In maart stond er een dialoog op de planning over de samenwerking met het bedrijfsleven, maar die moest worden uitgesteld vanwege de coronapandemie. We willen die dialoog nog wel houden, maar dat willen we wel goed doen.’

Blanken heeft contact gezocht met actievoerders van XR om over de gang van zaken te praten. ‘Een dialoog is niet alleen roepen wat je zelf wilt, maar ook luisteren naar elkaar. Afspraken kunnen niet eenzijdig worden opgelegd.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.