Kans op kanker nauwelijks afhankelijk van leefstijl bij LS

Leefstijl lijkt beperkte rol te spelen voor mensen met Lynch Syndroom (LS).
Foto: Shutterstock

Het Lynch Syndroom (LS) is een erfelijke aandoening en mensen met deze aandoening hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker. Ongeveer de helft van de mensen met dit syndroom ontwikkelt dikkedarmkanker en ongeveer 30 procent van de vrouwen met dit syndroom krijgt baarmoederkanker.

Genen en leefstijl

‘We weten uit studies onder de algemene populatie dat leefstijl een rol speelt bij het ontwikkelen van kanker’, vertelt promovendus Jesca Brouwer, onderzoeker bij Humane Voeding & Gezondheid. ‘Maar voor mensen met LS is daar weinig over bekend. Het beeld is dat genen de belangrijkste factor zijn en dat leefstijl daar weinig invloed op heeft.’

Vooralsnog hebben we geen andere knoppen gevonden waaraan we kunnen draaien voor mensen met LS

Jesca Brouwer, promovendus Humane Voeding & Gezondheid

Brouwer onderzocht de link tussen bepaalde voedingspatronen, lengte en BMI op jongvolwassen leeftijd en het risico op ontwikkelen van verschillende type kanker bij mensen met LS. ‘Dit zijn factoren waarvan we weten dat ze een rol spelen bij het ontwikkelen van kanker bij mensen zónder LS.’

Tegen haar verwachting in ontdekte ze dat leefstijl een beperkte rol lijkt te spelen. ‘We vonden alleen een associatie met BMI op jonge leeftijd. En uit eerder onderzoek is ook gebleken dat roken en een hogere BMI op volwassen leeftijd de kans op kanker bij mensen met LS verhoogt.’

Zelfde advies

Doel van de studie was om met de uitkomsten eventueel specifieke kankerpreventierichtlijnen te ontwikkelen voor mensen met LS. ‘Maar vooralsnog hebben we geen andere knoppen gevonden waaraan we kunnen draaien voor mensen met LS. Dus er is geen reden om voor deze groep andere leefstijladviezen te geven om kanker te voorkomen, dan voor overige mensen. Het is nog onduidelijk in hoeverre leefstijl in deze groep een invloed heeft op het ontstaan van kanker. Daar is verder onderzoek voor nodig.’  

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.