Mondkapjes op de campus? Kleine moeite, geen oplossing

Zo denken studenten en medewerkers over mondkapjes op de campus.
Illustratie: Alfred Heikamp/Guy Ackermans

In de tweede coronagolf staat het onderwijs op de campus opnieuw onder druk. Wij vroegen studenten en medewerkers of zij denken dat mondkapjes helpen om de campus open te houden. ‘Ik zou me iets veiliger voelen, maar nog steeds niet veilig’.  


Vorige week dinsdag waren alle studieplekken in Forum bezet door studenten. Vrijwel niemand droeg een mondkapje, ondanks het dringende advies van de rijksoverheid om die in gebouwen te dragen. Alleen een masterstudent van Food Technology, die niet met haar naam in Resource wil, draagt een mondkapje in Forum. ‘Het is een kleine moeite en geeft iets meer veiligheid, dus waarom niet? Als meer mensen een mondkapje dragen, beperkt dat de virusoverdracht, al denk ik niet dat je hiermee verspreiding van corona voorkomt.’

Ik ga zo min mogelijk naar de campus

De student volgt geen colleges op de campus, ze kwam alleen voor een verplicht practicum en zit er nu toevallig te werken omdat ze thuis in Wageningen niet terecht kan. ‘Ik ga zo min mogelijk naar de campus. Dat doe ik vanwege de veiligheid, ik word liever niet ziek.’ Maar de meeste besmettingen vinden toch in studentenhuizen plaats? ‘In mijn studentenhuis, waar we met z’n vieren wonen, zijn we ook heel voorzichtig. We nodigen vrijwel geen bezoekers uit.’

Plexiglas

Een receptioniste op de campus, die ook anoniem wil blijven, heeft in winkels en openbare gebouwen altijd een mondkapje op, maar aan de balie niet, want ze zit al achter plexiglas en ‘ik moet wel verstaanbaar blijven’. Ze is best angstig, want ze zit in een risicogroep. ‘Als ik corona krijg, kom ik waarschijnlijk op de IC terecht.’ Toen corona in maart uitbrak, was ze ook bang.

Als ik corona krijg, kom ik waarschijnlijk op de IC terecht

Ze werkte drie maanden thuis, maar voelde zich erg schuldig, want door haar afwezigheid moesten haar collega’s extra uren op de campus draaien. ‘Sinds ze plexiglas schermen hebben neergezet, voelde ik me zeker genoeg, ook al omdat de corona-uitbraak onder controle leek. Maar nu de besmettingen toenemen, ben ik best weer angstig. Toch blijf ik, ook vanwege ziekte en vakantie van collega’s, op de campus werken.’ Zou het voor haar helpen als iedereen mondkapjes ging dragen? ‘Ik zou me iets veiliger voelen, maar nog steeds niet veilig’.  

Excursies

Ook ecologie-docent Elmar Veenendaal zit in een risicogroep. Hij is terughoudend met campusonderwijs. ‘Je moet de goden niet verzoeken.’ Hij geeft Ecologie I, waarin 500 studenten op excursie gaan. ‘Die hebben we nu online opgetuigd, met filmpjes en extra oefeningen, want we vonden dat we de veiligheid niet konden garanderen. Je wilt niet met honderd studenten tegelijk op een pontje staan.’ In een ander eerstejaars practicum  voor 35 studenten, heeft Veenendaal juist extra veldpractica ingelast. ‘Dat doen we met drie docenten. Het is heel belangrijk dat studenten elkaar en de docenten kennen en dat kan juist goed bij zo’n kleinschalig practicum.’

Je moet de goden niet verzoeken

Zou hij gebaat zijn bij mondkapjes? ‘Die helpen wat, maar lossen mijn punt niet op. Ik wil studenten opsplitsen in kleine groepen, zodat ik veilig kan opereren. Ik ben nu op de campus, dan draag ik een mondkapje, maar ik ga zo weer het veld in met een groepje studenten. Ik heb de campus niet nodig om voldoende contacturen met de studenten te maken. Of je nu als docent of student in een risicogroep zit: we moeten het zo organiseren dat we allemaal mee kunnen doen.’

Familie

Een masterstudente Organic Agriculture, die niet met de naam in Resource wil, was vijf maanden lang (waaronder periode 5 en 6) niet op de campus geweest. De reden: haar ouders hadden mantelzorg nodig en door tekorten in de zorg verrichtte zij die. ‘Ik was toen behoorlijk gestrest. Als ik corona zou krijgen, hadden we een groot probleem gehad in de familie.’ Nu de thuiszorg voor haar ouders weer op orde is, komt ze weer op de campus. ‘Gemiddeld twee keer per week, maar iedereen moet wel uit mijn buurt blijven. Bij de colleges is dat geen probleem, daar zitten we met 15 man in een lokaal voor 60 personen. Het is alleen druk als je een werkplek zoekt, daar is een tekort aan op de campus.’

Als er besmettingen op de campus plaatsvinden, dan lijken mondkapjes mij een logische stap

Zouden mondkapjes helpen? ‘Ik begrijp dat de huidige besmettingen in Wageningen vooral buiten de campus plaatsvinden. Als mocht blijken dat er besmettingen op de campus plaatsvinden, dan lijkt het mij een logische stap om hier ook voor mondkapjes te gaan om de risico’s in te perken.’ 

Mentaal welzijn

Studente Irene van der Boom, die namens VeSte in de studentenraad zit, denkt dat het nieuwe overheidsbeleid met mondkapjes wellicht de kwaliteit van onderwijs ten goede kan komen. ‘De universiteit kijkt momenteel naar mogelijkheden voor het uitbreiden van de campuscapaciteit, zodat meer studenten weer fysiek onderwijs kunnen krijgen. Als mondkapjes een optie bieden tot het vergroten van de bezettingsgraad van de universiteit, dan keurt VeSte dit niet af. Fysiek onderwijs is namelijk belangrijk voor de kwaliteit van educatie en het mentale welzijn van studenten.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.