Nobelprijs voor Doudna en Charpentier, niet voor John van der Oost

Wageningse grondlegger van CRISPR/Cas blij met Nobelprijs voor collega’s.
John van der Oost (geruite blouse) tijdens een Resource-debat in 2019. Foto: Resource

De Nobelprijs voor scheikunde is toegekend aan de Franse onderzoeker Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse Jennifer Doudna vanwege hun onderzoek aan CRISPR/Cas. Ze ontdekten een soort schaartje waarmee ze uiterst precies strengen DNA kunnen doorknippen. Doudna en Charpentier publiceerden een baanbrekend artikel in 2011 over de toepassing van dit proces in bacteriën voor genome editing. Dit baande de weg voor genetisch onderzoek om bijvoorbeeld genetische defecten te repareren.

Prachtig

De Wageningse microbioloog John van der Oost werd vaak genoemd als potentiële Nobelprijswinnaar, omdat hij het principe van CRISPR/Cas in bacteriën ontdekte. Van der Oost vindt het ‘prachtig’ dat zijn collega’s de prijs nu hebben gewonnen. Dat hij zelf is gepasseerd bij de toekenning ‘zagen we wel aankomen en dat is prima zo.’

Erfelijke ziektes

CRISPR/Cas markeert het begin van een nieuw tijdperk, meent het Nobelcomité. De verwachting is dat deze techniek het mogelijk maakt om erfelijke ziektes te genezen. Ook helpt het om gewassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen ziektes en droogte. Van der Oost werkt al jaren samen met de Nobelprijswinnaars.

Jennifer Doudna was in 2016 in Wageningen om over de mogelijkheden van CRISPR/Cas te praten met studenten.

Vorig jaar waren beide Nobelprijswinnaars op een wetenschappelijke conferentie in Wageningen

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.