Billie en het bekerwoud

De cateraars van Orion en Impulse introduceren komende week de Billie Cup. Billie neemt het op tegen de wegwerpbeker.
Foto: Roelof Kleis

De Billie is een soort huurbeker van plastic. Het plastic zelf, polypropyleen, is volgens de Belgische initiatiefnemers 100 procent recyclebaar. Maar dus wel van fossiele oorsprong. Het duurzame zit’ m in het hergebruik van de beker zelf. De gebruiker koopt zijn kopje koffie of thee en betaalt een euro extra als waarborg voor de beker. Die beker kan vervolgens worden hergebruikt.  Maar als je er van af wilt, kun je hem inleveren en krijg je de borg terug.

Drempel

Dat scheelt dus bekertjes, is de redenering. De introductie van de beker is een initiatief van Green Office. Die wil daarmee een goedkoper alternatief bieden voor de KeepCup, die drie jaar geleden op initiatief van studenten werd geintroduceerd. Volgens woordvoerder Emmy van Daele van Green Office is de aanschaf van de KeepCup (9,95 euro) voor veel studenten een drempel. ‘Het gebruik van de KeepCup stagneerde. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief.’

De goedkopere Billie is dat alternatief. Eigenlijk zou de beker al eerder zijn geintroduceerd, maar de corona-uitbraak gooide roet in het eten. De Week van de Duurzaamheid, die komende maandag begint, geeft de beker een tweede kans. Maar Billie is, zoals gezegd, niet het eerste initiatief om op de campus iets te doen tegen de plastic wegwerpbeker.

Zo langzamerhand is er een klein woud aan alternatieven voor plastic bekers. In de kantoren van WUR is de plastic automatenbeker al in 2014 vervangen door een duurzamer alternatief. Daar serveren de (espresso) automaten (van Maas) koffie in kartonnen bekertjes. Maar in de onderwijsgebouwen (Forum, Orion, Leeuwenborch) is dat lastig. De daar gebruikte automaten (van Douwe Egberts) kunnen niet met kartonnen bekers uit de voeten.

KeepCup

De KeepCup bleek aanvankelijk een succesvol alternatief. De fraaie en opvallend gekleurde plastic beker kost weliswaar 9,95 euro, maar dat bedrag kan door gebruik worden terugverdiend: de cateraars geven per kopje koffie tien cent korting. Bij gebruik in de automaten van de onderwijsgebouwen wordt per kopje vijf cent minder afgerekend. Uit die automaten komt standaard een witte plastic beker.

Overigens gooit corona ook hier roet in het eten. In Forum wordt de KeepCup tijdelijk niet meer geaccepteerd. De coronaregels verbieden dat de beker door het personeel mag worden aangeraakt. Forum doet niet mee aan de Billie. In Orion wordt aan de strikte hygiëneregels een mouw gepast, door de beker te vullen zonder ‘m aan te raken.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.