De campus is weer een zandbak

Diverse bouwprojecten veranderen de campus het komend jaar in een zandbak. Het eerste graafwerk is al begonnen.
Foto: Roelof Kleis

Al een paar decennia wordt er vrijwel voortdurend gebouwd op de campus. Maar zelden zo uitgebreid als de komende tijd. Upfield begon een maand geleden met de bouw van een nieuw innovatiecentrum voor de ontwikkeling van margarines. Komende week gaat de langverwachte bouw van WUR’s Dialogue Centre van start. Intussen gaat een groot deel van de campus op de schop voor de uitbreiding van het systeem van WKO.

Van die ondergrondse infrastructuur voor de opslag van warmte en koude zie je straks niks meer. Wel blijvend zichtbaar is het Dialogue Centre dat aan de Mansholtlaan naast Atlas wordt gebouwd. Eindelijk, na twee jaar vertraging. In het opmerkelijke gebouw, dat er uitziet als een soort wafel, worden straks promoties, inauguraties en andere ceremoniele bijeenkomsten gehouden. Het pand vervangt de Aula in het centrum.

Paviljoen

Maar het gaat om meer. Het ‘paviljoen in het groen’ is er ook voor symposia en seminars en er komt een Faculty Club. De club is een soort VIP-ruimte waar delegaties in een passende entourage kunnen worden ontvangen. Het Dialogue Centre is een ontwerp van Broekbakema Architecten uit Rotterdam. Het grondverzet vindt komende week plaats. Daarna begint het heien. De bouw duurt al met al anderhalf jaar en moet begin 2022 klaar zijn.

Minstens zo ingrijpend, maar uiteindelijk minder zichtbaar, is het werk aan de WKO. Diverse gebouwen op de campus maken al gebruik van warmte-koude-opslag. Daarbij wordt gebruik gemaakt van waterlagen in de bodem om gebouwen mee te koelen of verwarmen. Die waterlagen werken als een soort warmte-accu. WKO bespaart op stookkosten (aardgas) en dus de uitstoot van CO2. Gebouwen als Orion en Helix gebruiken met WKO nauwelijks nog aardgas.

Ringleiding

Op termijn wil WUR helemaal van het gas af, zegt projectleider Eric van der Meer. Daarmee kan het verbruik van aardgas in theorie met 95 procent worden teruggedrongen.  Om dat mogelijk te maken is ondergronds een fors stelsel van leidingen nodig dat de verschillende bronnen en gebouwen aan elkaar koppelt. In totaal gaat het om twee zogeheten ringleidingen (voor koud en warm water) van elk 1,6 kilometer. Het werk duurt tot de zomer van volgend jaar.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.