Moocs floreren door corona

De coronacrisis speelt online onderwijs via MOOC’s in de kaart. Het aantal inschrijvingen voor een WUR-cursus is verdrievoudigd.

WUR stapte vijf jaar geleden op de trein van de Massive Open Online Course (mooc). Via het platform EdX zijn inmiddels 43 WUR-cursussen online te volgen. Onlangs werd de één miljoenste deelnemer aan een WUR-mooc ingeschreven. De groei zit er flink in. De gedwongen overschakeling op online onderwijs heeft de drempel verlaagd om een mooc te beginnen.

Piek

Het aantal inschrijvingen ligt 2-3 keer hoger dan voor corona. Tijdens de piek van de crisis in april trokken de cursussen zelfs nog meer deelnemers, met uitschieters tot meer dan 30 keer zoveel deelnemers aan sommige cursussen dan voorheen. Een deel van de aanwas is het gevolg van het zogeheten Remote Access Program.

Soms is al aan een leerbehoefte voldaan door één video te bekijken

Suzanne de Bruijn, Business Developer Life Long Learning

Onder die naam besloot een groot aantal op EdX actieve universiteiten dit voorjaar om hun cursussen helemaal gratis beschikbaar te stellen voor elkaars studenten en medewerkers. De actie werd ingegeven door de coronacrisis en de behoefte aan goede online alternatieven voor het onderwijs op campus. Het leverde WUR 8.000 extra cursisten op. Zo’n 1.000 WUR’ers volgden elders een mooc.

Afronden

Bij de mijlpaal van een miljoen cursisten hoort wel een forse kanttekening. Gemiddeld rondt maar vijf procent van de mooc’ers hun cursus helemaal af. Volgens Suzanne de Bruijn (Business Developer Life Long Learning) moet je dat in perspectief zien. ‘Afronden is niet expliciet het doel van een mooc. Moocs bevatten veel kennis en informatie waar deelnemers zelf mee aan de slag kunnen. Soms is al aan de leerbehoefte voldaan door één video te bekijken.’

Lees ook:

Lees ook:

Tags:
#EdX

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.