WUR-studenten in de ether met ‘Campus Radio’

Vier WUR-studenten maken twee keer per week Campus Radio via RTV Rijnstreek.
Vlnr: Ruben de Vries, Pim ter Laan, Sven Alkemade en Luwe Groot.

Luwe Groot (22), student Communication & Life Sciences is één van de radiomakers. ‘Het idee ontstond tijdens de lock-down in de coronacrisis. Oud-woordvoerder Simon Vink en RTV Rijnstreek-voorzitter Ton van Rhoon plaatsten een oproep met de vraag of studenten zin hadden om radio te maken bij RTV Rijnstreek. Hier hebben wij alle vier los van elkaar op gereageerd. Niemand van ons had radio-ervaring, maar vanuit de zender is er hele goede begeleiding. In april zijn we ingewerkt, in mei en juni hebben we een paar uitzendingen proefgedraaid en sinds september zijn we echt los.’

Momenteel maken de studentendj’s twee uitzendingen van twee uur: maandag en donderdag van 17.00 tot 19.00. Groot: ‘Op maandag beginnen we de week met het laatste campusnieuws, studentenzaken en de meest spraakmakende publicaties van WUR. Kortom: veel ruimte voor actualiteiten en interviews. Donderdag staat in het teken van stoom afblazen van de drukke studeerweek. Deze uitzending is losser: we gaan de straat op, bellen huizen die in quarantaine zitten en proberen er een mooie preparty voor de donderdagavond van te maken.’

Radio?

‘We waren wel een beetje huiverig’, vertelt Groot. ‘Wie luistert er nou nog naar de radio? De huidige generatie is gewend veel beeld te consumeren: Youtube, Netflix, enzovoort. Maar radio is een heel bijzonder medium. Bij video vel je heel snel een oordeel over hoe iemand eruit ziet en wat je daarvan vindt. Op de radio moet je luisteren om je eigen beeld te scheppen over wie we zijn en hoe we die show maken. Het is veel persoonlijker. Je haalt het beeld weg en het gaat over de inhoud, de gesprekken, de muziek; en juist niet over de kwaliteit van het beeld of de clickbait waarmee je wordt getriggerd om te kijken. Radio is puurder.’

De dj’s zouden hun team graag nog verder uitbreiden, vertelt Groot. ‘Uiteindelijk willen we elke doordeweekse dag Campus Radio. Een vrouw in het team zou een leuke aanwinst zijn.’

Campus Radio is maandag en donderdag tussen 17.00 en 19.00 uur te beluisteren op 106FM en de kabelkanalen van Ziggo en KPN. Je kunt ook luisteren via rtvrijnstreek.nl; daar staan ook de eerdere uitzendingen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.