Bio-economie voor dummies

De bio-economie is tastbaarder dan de doorsnee burger denkt. Met voorlichting in de stad gaan onderzoekers van WUR dat laten zien.
Foto: Roelof Kleis

‘Er liggen steeds meer op natuurlijke grondstoffen gebaseerde producten in de schappen’, zegt onderzoeker Harriëtte Bos (Food & Biobased Research). ‘Maar die zijn voor de gewone burger niet herkenbaar als biobased.’ Met het project Bloom wil de Europese Unie daar verandering in brengen. Namens WUR heeft Bos een presentatie gemaakt in de openbare bibliotheek over het onderwerp. De bijbehorende lezing die op 4 oktober zou zijn, is geannuleerd.

Bioplastics

WUR is volgens Bos al dertig jaar actief op het gebied van de ontwikkeling van biobased materialen. Een paar van die typische Wageningse bijdragen gaan Bos en collega Remco Kranendonk (Environmental Research) voor het voetlicht brengen. Het gaat met name over de ontwikkeling van bioplastics op basis van poly-melkzuur (PLA) en het gebruik van vezels uit natuurlijke reststromen in bijvoorbeeld textiel of panelen voor auto-interieurs.

Het verhaal is dat we dingen kunnen maken die heel erg op gewone producten lijken, maar dan van hernieuwbare grondstoffen

Harriëtte Bos, Food & Biobased Research

PLA-folies kent iedereen als het knisperende plastic dat als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. PLA smelt normaal bij 60 C. Als coating voor koffiebekers is het daarom niet geschikt. WUR ontwikkelde PLA dat wel tegen hitte kan en dus geschikt is om bioplastic koffiebekers van te maken. De bekers zijn daardoor een goede duurzame vervanger van gewone plastic bekers.

Infopanelen

Om die vervanging draait het bij biobased, zegt Bos. ‘Het verhaal is dat we dingen kunnen maken die heel erg op gewone producten lijken, maar dan van hernieuwbare grondstoffen in plaats van uit aardolie.’ Het verhaal van Bos wordt ondersteund door infopanelen die te zien zijn in de bieb.

De panelen-presentatie van Bos valt in de landelijke Week voor de Duurzaamheid.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.