Zijn witte eieren beter voor het milieu?

De meeste Nederlanders houden van bruine eieren. Maar als je het milieu belangrijk vindt schijn je beter voor wit te kunnen gaan…
Foto:Shutterstock

We worden dagelijks overspoeld met soms tegenstrijdige informatie. Hoe zit het nu precies? In deze rubriek geeft een wetenschapper antwoord op jullie prangende vragen. Door te vragen word je wijzer. Durf jij ‘m te stellen? Mail naar redactie@resource.nl

‘Witte eieren zijn inderdaad duurzamer’, zegt Thea van Niekerk, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research. ‘Witte kippen eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen.  Er is dus minder grondstof en transport nodig, en dat is beter voor het milieu.’

Vroeger waren legbatterij-eieren wit en die kleur wordt daar nog steeds mee geassocieerd, ondanks dat we in Nederland geen legbatterij meer hebben

Thea van Niekerk, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research.

Waarom dan die voorkeur voor bruine eieren? ‘Vroeger waren legbatterij-eieren wit en die kleur wordt daar nog steeds mee geassocieerd, ondanks dat we in Nederland geen legbatterij meer hebben’, vertelt Van Niekerk. ‘De eerste scharreleieren die op de markt kwamen waren bruin, op die manier konden de producenten zich onderscheiden. Bovendien associëren mensen bruine eieren met een boerderijkip die buiten op het erf loopt. Marketing dus. Je ziet dit beeld trouwens wel langzaam verschuiven.’  

De kleur van de kip zegt overigens niet alles over de eieren, vertelt Van Niekerk. ‘Daarvoor moet je naar de oorlellen kijken. Kippen met witte lellen leggen witte eieren, kippen met anderskleurige lellen produceren bruine eieren. Nu is het wel zo dat de meeste witte kippen ook witte lellen hebben. Maar er zijn witte kippen die bruine eieren leggen, en omgekeerd. Moeten we nu voortaan witte eieren kopen? ‘Het ligt eraan wat je als consument belangrijk vindt. Het Beter Leven Keurmerk let bijvoorbeeld vooral op dierenwelzijn en dan is het niet zo dat ieder wit ei beter scoort. Maar als je kunt kiezen tussen een wit of bruin biologisch ei en je wilt ook een duurzaam geproduceerd ei, dan kun je beter voor wit gaan.’

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.