Promovendi durven niet te scheiden

Veel promovendi durven niet van begeleider te wisselen als de samenwerking onprettig verloopt.
Scheidende wegen Foto: Shutterstock

Ze zijn bang dat het schadelijk is voor hun carrière, blijkt uit een enquête van het Promovendi Netwerk Nederland (PNN). De belangenvereniging zette dit voorjaar een grote enquête uit onder 1.600 promovendi. Zo’n 43 procent van de respondenten heeft een begeleider die weleens ‘bedenkelijk gedrag’ vertoont: ze bagatelliseren de hoge werkdruk, zetten promovendi onder druk om extra taken op te pakken of willen co-auteur zijn terwijl ze zelf maar weinig hebben bijgedragen.

Zo’n 43 procent heeft een begeleider die weleens ‘bedenkelijk gedrag’ vertoont

Eén op de 8 promovendi heeft wel eens overwogen om van begeleider te veranderen. Van die groep slaagt uiteindelijk slechts 18 procent daarin, blijkt uit de enquête. Bijna de helft van de respondenten die graag een andere begeleider zou willen, durft dit niet aan te kaarten uit angst dat ze hun promotietraject niet zullen kunnen afmaken of dat de wissel hun carrière zal schaden. 

De enquête van het promovendi-netwerk heeft betekenis voor WUR, want een kwart van de 1.600 promovendi kwam uit Wageningen. PNN pleit voor eenvoudige procedures en moedigt het instellen van onafhankelijke ombudspersonen aan, die namens de promovendus kunnen ingrijpen.

Lees ook:


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.