Veterinair instituut voert 100.000-ste coronatest uit

Wageningen Bioveterinary Research maakt lange werkdagen, zeven dagen per week.
Testruimte in Lelystad, foto van Wageningen Bioveterinary Research

Normaliter krijgt het WUR-instituut in Lelystad zo’n 300.000 monsters per jaar binnen om te testen op dierziekten en zoönosen. Maar vanaf april doet het veterinaire instituut ook coronatests, zowel van mensen als nertsen. De humane tests begonnen met lage aantallen, zo’n 150 per dag, maar de laatste maanden draait Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) ‘volle bak’ met 1.400 humane en tientallen nertsenmonsters per dag, vertelt Eefke Weesendorp, hoofd Diagnostiek en Crisisorganisatie bij WBVR.

We verdienen onze investeringen nu terug

Eefke Weesendorp, hoofd Diagnostiek en Crisisorganisatie bij Wageningen Bioveterinary Research

Komende week voert het instituut de 100.000-ste coronatest uit. Dat is 5 procent van het totaal aantal tests in Nederland. Het aantal positieve tests in Lelystad is met 2 à 3 procent in lijn met het landelijk gemiddelde.

Weekend

‘Het grote aantal coronatests is een uitdaging voor het instituut’, zegt Weesendorp. Veertig personeelsleden zijn continu bezig met het testproces. De meeste coronatests worden uitgevoerd door vast personeel van het instituut, dat normaliter onderzoekprojecten en andere diagnostiek zou uitvoeren. Dat team is aangevuld met tien tijdelijke krachten. Sommige medewerkers hebben hun werkuren uitgebreid om bijvoorbeeld in het weekend coronasamples te verwerken. Het instituut maakt lange werkdagen van 7 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds, zeven dagen per week. In de weekenden worden nog tot diep in de nacht monsters voorbereid voor de testen.

Leveren de coronatests het veterinaire instituut veel extra inkomsten op? ‘We verdienen nu aan de coronatests’, zegt Weesendorp, ‘maar in de eerste maanden hebben we veel moeten investeren in testcapaciteit en hadden we weinig omzet. Dus we verdienen onze investeringen nu terug.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.