WUR als ‘bewijsleverancier’ in veehouderijdiscussie

Nieuwe ASG-directeur Jeroen Dijkman wil bijdrage van veeteelt aan duurzame voedselsystemen verduidelijken.
oto: Jeroen Dijkman

Op één punt gaat Jeroen Dijkman, sinds 1 september directeur van de Animal Sciences Group (ASG), radicaal breken met zijn voorganger Martin Scholten. Er komen nieuwe posters in de directiekamer in Zodiac te hangen. Mick Jagger gaat met Scholten mee. Wat komt er aan de muren? ‘Misschien een foto van de aarde vanuit de ruimte. Om te benadrukken: er is, voor zover wij weten, geen tweede.’

Dijkman werkte jarenlang bij de wereldvoedselorganisatie FAO aan voedselsystemen. ‘De ontwikkeling van duurzame agro-voedselsystemen is in mijn ogen de grootste opgave die de mensheid heeft. Alles valt daaronder, van armoede bestrijden tot tegengaan van klimaatverandering, en van zoönosen voorkomen tot biodiversiteit verbeteren.’

Trusted advisor

Volgens de nieuwe ASG-directeur kan de bijdrage van de veeteelt aan  duurzame voedselsystemen zowel positief als negatief zijn. ‘Er zijn een hoop meningen en emoties. WUR kan een duidelijke bijdrage aan de discussies over dit onderwerp leveren door kennis en informeren over scenario’s en opties. Daarbij moeten we in acht nemen dat de mogelijkheden en prioriteiten in verschillende landen en regio’s sterk verschillen afhankelijk van hun economie, klimaat en voedselcultuur.’

De ontwikkeling van duurzame agro-voedselsystemen is de grootste opgave die de mensheid heeft

Jeroen Dijkman, directeur Animal Sciences Group

Dijkman hoopt dat de discussie over de veehouderij in Nederland wordt verbreed naar een maatschappelijke dialoog over de rol van de landbouw in Nederland, waar alle belangengroepen inclusief consumenten en retailers in meedenken. ‘Wat zijn de verschillende keuzes die we kunnen maken en wat voor invloed hebben die bijvoorbeeld op het milieu, de boereninkomens, voedselprijzen en het landschap? Bij die afwegingen kan WUR als ‘bewijsleverancier’ en trusted advisor een belangrijke rol spelen.’

Voorwaarde daarvoor is wel dat WUR met integrale richtsnoeren komt, zegt Dijkman. ‘Ik denk dat een van mijn taken als ASG-directeur is om te luisteren naar de 1200 medewerkers van ASG en om samen uit te vinden hoe we met partners binnen en buiten WUR nog beter kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame agro-voedselsystemen in Nederland, Europa en de wereld. WUR heeft alle aspecten van agro-voedselsystemen in huis en daarmee een fantastische uitgangspositie om daadwerkelijk duurzaamheidsresultaten te boeken.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.