Veluweloop totaal anders

De Veluweloop 2020 laat de estafette-vorm los en wordt een soort ploegentijdrit.
Illustratie: Shutterstock

De 39ste editie van de Veluweloop gaat op 10 oktober door. Maar wel in een vorm die voor de vaste deelnemers even wennen is. Noodgedwongen, omdat na overleg met de gemeenten en de GGD de oorspronkelijke opzet onhoudbaar bleek, zegt voorzitter Thomas Vogelaar.

Toen afgelopen week duidelijk werd dat de oude opzet niet haalbaar was, heeft de organisatie in allerijl iets nieuws bedacht. De Veluweloop nieuwe stijl telt op maar twee etappes, in plaats van de gebruikelijke twaalf. Start en finish zijn niet in Wageningen op sportpark De Bongerd, maar op terrein Vredenoord bij Arnhem.

De twaalf lopers van elk team rennen een korte etappe van 5 km of een lange etappe van 10 km. De twee routes gaan deels over bekend Veluweloopterrein rond Vredenoord. Daarbij wordt de estafettevorm losgelaten. ‘De twaalf lopers van elk team starten tegelijk’, legt Vogelaar uit. ‘Zes mensen doen de korte en zes de lange etappe.’

Vogelaar vergelijkt het met een ploegentijdrit uit de Tour de France. ‘De teams starten na elkaar met dertig seconden tussenruimte. De individuele tijden worden bij elkaar opgeteld voor het ploegenklassement.’ De organisatie heeft binnen deze opzet ruimte voor zestig ploegen, die worden opgedeeld in vier startgroepen.

2 uur

Elke startgroep heeft twee uur om de loop, inclusief warming-up en napraten, af te werken. Dan moet plaats worden gemaakt voor de volgende groep. Op die manier zijn volgens Vogelaar nooit meer dan 250 mensen tegelijk op Vredenoord, de grens waarboven de noodverordening van kracht is die strikte eisen aan evenementen stelt.

Het is nog steeds de Veluweloop. Je loopt nog steeds door prachtige natuur over de Veluwe

Thomas Vogelaar, voorzitter Veluweloop-commissie

Vogelaar erkent dat de nieuwe loop sterk afwijkt van de oude opzet, waarbij teams een hele dag met elkaar op pad zijn. ‘Maar het is naar mijn mening nog steeds de Veluweloop. Je loopt nog steeds door prachtige natuur over de Veluwe. Ook al is het niet in estafettevorm en kan er niet met elkaar worden mee gefietst.’

Goedkoper

Voor de ‘oude’ Veluweloop hebben zich 31 teams ingeschreven. ‘We gaan die ploegen vandaag over de nieuwe opzet informeren’, zegt Vogelaar. ‘Daarbij is er de mogelijkheid dat teams zich terug kunnen trekken, als ze de nieuwe opzet niet zien zitten. Met teruggave van het inschrijfgeld.’ Overigens zal sowieso een deel van dat geld worden teruggestort, omdat de nieuwe opzet goedkoper is.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.