Weer Wat Wijzer: Komen muggen op licht af?

Muggenonderzoeker Jeroen Spitzen geeft antwoord.
Foto: Shutterstock

We worden dagelijks overspoeld met soms tegenstrijdige informatie. Hoe zit het nu precies? In deze rubriek geeft een wetenschapper antwoord op jullie prangende vragen. Door te vragen word je wijzer. Durf jij ‘m te stellen? Mail naar redactie@resource.nl

Jeroen Spitzen

Dat irritante hoge gezoem in je oor ’s nachts. Maar zodra je het licht aan doet is de kleine bloedlustige dame in geen velden of wegen te bekennen. Vreemd, want muggen komen toch op licht af?

Nee, zegt Jeroen Spitzen, muggenonderzoeker bij het Entomologie-lab. ’Steekmuggen komen af op koolstofdioxide (CO2) in onze uitademingslucht. Eenmaal dichterbij volgen ze warmte en lichaamsgeur.’

De bacteriesamenstelling van de huid bepaalt onze lichaamsgeur, vertelt Spitzen. ‘Dit hangt af van je genetische aanleg en/of je levensstijl. Zo zijn er studies die aantonen dat mensen die bier gedronken hebben, aantrekkelijker zijn voor muggen. Dit komt waarschijnlijk omdat de lichaamsgeur en de uitademingslucht veranderen door de afbraak van alcohol.’

Zijn sommige mensen aantrekkelijker voor muggen? ‘Zoet bloed bestaat niet’, zegt Spitzen. ’In de zin dat suiker geen rol speelt. Maar er zit een kern van waarheid in. De samenstelling van ons bloed bepaalt mede onze lichaamsgeur, hoe dat precies zit is nog onduidelijk. Sommige muggensoorten hebben daar voorkeuren in: omdat ze met goed bloed ook meer eitjes kunnen leggen. Daarom wordt de een soms lek geprikt en heeft de partner die ernaast slaapt nergens last van.’

Zoet bloed bestaat niet

Jeroen Spitzen, muggenonderzoeker bij het Entomologie-lab.

Het beste wat je volgens Spitzen kunt doen is muggen bij de bron aanpakken. ‘De meeste overlast wordt veroorzaakt door muggen die vlakbij jouw huis ‘geboren’ zijn. Dus wees alert op laagjes water in emmers, gieters en bloempotten en leeg deze regelmatig. Daarnaast kun je muggen natuurlijk weren met horren of een klamboe.’

Muggenmijdende maatregelen op een rij: Leeg die gieter, plaats horren en kies een partner die als muggenmagneet werkt.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.