Corona-uitbraak los van AID

De corona-uitbraak in Wageningen is niet ontstaan door de introductie-activiteiten van nieuwe studenten.
Foto: Roelof Kleis

Wageningen heeft te maken met een opleving van het coronavirus. In de afgelopen twee weken nam het aantal besmettingen toe van 1 naar 20. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het RIVM. Dat is bijna evenveel als tijdens het hoogtepunt van de pandemie in Wageningen in april, toen er 24 besmettingen waren. Destijds werd er wel minder getest dan nu.

Quarantaine

Die opleving valt precies samen met de introductieweken van eerstejaars. Sterker nog, 17 van de 20 besmettingen betreft studenten. Daarnaast zijn 70 studenten in quarantaine. De link naar de AID is snel gelegd. Maar met de AID-activiteiten op zichzelf hebben de besmetting niets van doen, zegt GGD-arts infectieziektenbestrijding Kirsten Wevers. ‘Voor zover wij weten zijn de besmettingen allemaal ontstaan in de huiselijke sfeer van studentenhuizen.’

Voor zover wij weten zijn de besmettingen zijn allemaal ontstaan in de huiselijke sfeer van studentenhuizen

Kirsten Wevers, GGD-arts infectieziektenbestrijding

De 17 besmettingen onder studenten vallen onder te verdelen in drie groepen die los van elkaar staan. Het begon met de vaststelling van een besmetting op maandag 17 augustus bij een student. Dat was een dag voor de aanvang van de tweede AID-week. De besmetting kwam aan het licht naar aanleiding van een bron- en contactonderzoek elders.

Mentoren

In de loop van die week werd duidelijk dat hij in zijn Wageningse omgeving nog vijf studenten had besmet. Onder hen twee AID-mentoren en een AID-loper. Het hele AID-groepje is vervolgens in quarantaine gegaan. Los van dit cluster ontstonden daarna onder studenten nog twee clusters van besmettingen. Bij een van die twee waren ook AID-deelnemers betrokken. Maar dat kwam pas na afloop van de AID aan het licht.

Er was volgens Wevers geen reden om na die eerste besmetting de AID af te breken. ‘Op dat moment was er nog maar één besmettingshaard en die hadden we goed in beeld. De besmetting was bovendien in de huiselijke sfeer gebeurd en niet tijdens AID-activiteiten. Er was geen aanleiding om de AID niet door te laten gaan.’

We horen dat studenten toch veel meer contacten hebben dan de bedoeling is

Kirsten Wevers, GGD-arts infectieziektenbestrijding

Dat laat onverlet dat de schrik er wel een beetje in zit. Komende maandag trapt de universiteit het nieuwe studiejaar officieel af. Dan zijn weer veel studenten in de stad. ‘Dat baart wel zorgen’, zeg Wevers. ‘We houden goed in de gaten of de besmettingen zich verder uitbreiden. Dat lijkt op dit moment niet zo te zijn. We hebben goede contacten met de studenten en ze werken goed mee.’

Teststraat

Het contactonderzoek laat daarnaast zien dat niet iedereen zich aan de regels houdt. Wevers: ‘We horen dat studenten toch veel meer contacten hebben dan de bedoeling is..’ Zowel de GGD, de gemeente Wageningen als WUR gaan er daarom bij studenten extra op aandringen zich aan de regels te houden. Daarnaast wordt zo snel mogelijk een teststraat ingericht bij sportcentrum De Bongerd. Die moet Wageningers aansporen tijdig te testen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Dat de infectie niet opgedaan is tijdens een AID-activiteit neemt niet weg dat de AID deze infecties heeft gefaciliteerd. Gezien de strenge maatregelen die de WUR oplegt aan haar werknemers vind ik het bizar hoe nonchalant de universiteit is naar studenten toe. Hoe naief is het om te denken dat studenten tijdens de AID ten alle tijden voldoende afstand houden? Iedereen die tijdens de AID op de campus is geweest heeft kunnen zien dat ook tijdens AID-activiteiten onvoldoende afstand werd gehouden door heel veel studenten.