Antistoffen tegen corona in moedermelk

Vaccin mogelijk dankzij Wageningse methode van milde conservering
Foto: Shutterstock

De moedermelk van vrouwen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, bevat belangrijke antistoffen tegen het virus. Dat maakten onderzoekers van Amsterdam Universitair Medisch Centrum deze week bekend. De antistoffen in de moedermelk bleven aanwezig nadat de melk onder hoge druk was behandeld. Daarmee is deze moedermelk waarschijnlijk bruikbaar als vaccin.

Veilig maken

Wageningse onderzoekers leverden een bijdrage aan dit onderzoek. De leerstoelgroep Food Quality & Design doet samen met Amsterdam UMC onderzoek naar het ‘veilig maken’ van moedermelk. ‘Dit veilig maken gebeurt momenteel door de melk een half uur bij 62.5 graden Celsius te verhitten’, zegt onderzoeker Kasper Hettinga. ‘Daarbij maak je alle ziekteverwekkers dood, maar ook veel nuttige eiwitten, bijvoorbeeld antistoffen. Promovendus Eva Kontopodi, die ik samen met Amsterdam UMC begeleid, kijkt of de melk slimmer verhit kan worden. Ook onderzoekt ze niet-thermische behandelingen, zoals hoge druk, UV- doorstraling en ultrasoon geluid, om te beoordelen of je dan veilige moedermelk krijgt zonder dat je nuttige eiwitten kapot maakt.’

Hoge druk

Uit een eerste analyse van Kontopodi vorig jaar bleek dat hoge druk behandeling van moedermelk leidde tot veel dode bacteriën, maar dat de schade aan de nuttige eiwitten minimaal was. Hettinga: ‘Om die reden hebben we, toen dit corona-onderzoek bij Amsterdam UMC startte, de door hen verzamelde moedermelk met hoge druk behandeld met onderzoekers en apparatuur van Food & Biobased Research. Daarna is deze melk getest op antilichamen tegen corona, maar ook op de virusremmende werking. Toen werd duidelijk dat de regulier verhitte melk zijn virusremmende werking kwijt was, maar de met hoge druk behandelde melk deze nog wel had, in dezelfde mate als onbehandelde melk.’

Vaccin

Er is nog nader onderzoek nodig, maar de moedermelk van vrouwen die corona onder de leden hadden, lijkt daarmee geschikt als vaccin. Amsterdam UMC wil nu duizend vrouwen werven om moedermelk te doneren. De onderzoekers willen daarmee bepalen welk percentage van de melk antistoffen tegen covid-19 bevat.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.