Toch intro studentenvereniging?

Het kabinet bekijkt of studentenverenigingen toch iets van intro mogen doen.
Verenigingsintro 2019 Foto: Anna den Hertog

Studentenverenigingen krijgen mogelijk toch de ruimte om activiteiten te organiseren die zich richten op studie en sport. Het kabinet gaat hierover in overleg met de veiligheidsregio’s. Premier Mark Rutte zegde dat woensdag toe aan de Tweede Kamer. ‘Ik ga dat muizengaatje exploreren’, zei hij, nadat de kamer een motie met die strekking unaniem had aangenomen.

Online

Hogescholen en universiteiten moeten de introductie zoveel mogelijk online organiseren. Alleen bepaalde fysieke voorlichtingsactiviteiten mogen in kleine groepjes doorgaan. Dat geldt ook voor activiteiten van studentensport- en studieverenigingen, mits die zijn gericht op studie of sport. Daarbij is alcohol uit den boze en moet iedereen om 22.00 weer richting huis.

Er zijn ook gezelligheidsverenigingen waar studenten kunnen roeien, schaken, bridgen en voetballen

Sybren Haga, politicus Groep Haga

De grote verliezers zijn de studentenverenigingen. Zij moeten van het kabinet tijdens de kennismakingsperiode hun heil volledig online zoeken: geen borrels dus. De politiek vindt dat onderscheid tussen studie- en sportverenigingen aan de ene kant en studentenverenigingen aan de andere kant rigide. Dat bleek woensdag in het coronadebat.

Soepelheid

‘Maar er zijn ook gezelligheidsverenigingen waar studenten kunnen roeien, schaken, bridgen en voetballen’, stelde Kamerlid Wybren van Haga. ‘Veel van deze verenigingen hadden al een stempel van de veiligheidsregio. Zij konden gewoon van start, met enorm stringente protocollen.’ Zijn pleidooi om meer soepelheid kreeg bijval. Het veiligheidsberaad buigt zich maandag over de kwestie.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.