WUR investeert zwaar in artificiële intelligentie

WUR gaat de komende vijf jaar zwaar investeren in data sciences en artificiële intelligentie (AI). WUR trekt drie extra hoogleraren, zes deeltijd-experts en een onderzoekcoördinator aan.
Foto: Shutterstock

In totaal geeft de universiteit de komende vijf jaar 800.000 euro per jaar extra uit aan AI-onderzoek. Dat is bovenop de investeringen in het strategisch plan van WUR, uit het thema Digital Twins. De investering van de raad van bestuur volgt op een adviesrapport van het Wageningen Data Competence Center.

De digitale technologie, nieuwe software en algoritmen hebben toenemende invloed op het Wageningse onderzoekdomein op het gebied van voeding, natuur, landbouw, klimaat, gezondheid en economie, stelt de commissie. Daarom moet WUR investeren in het combineren en verbinden van data science en domeinkennis. Om dit mogelijk te maken, zijn ook investeringen in datamanagement en infrastructuur nodig. Door de samenwerking met Utrecht en Eindhoven houdt Wageningen de aansluiting met meer fundamentele data sciences en AI.

Hoogleraren

Het bestuur wil drie voltijds hoogleraren benoemen die in een vrije rol tussen verschillende groepen in, met externe partners een gezamenlijk onderzoeksprogramma ontwikkelen. Daarnaast komen er zes parttime hoogleraren bij de universiteit, die de expertise vanuit andere universiteiten en Wageningen Research inbrengen in hetzelfde onderzoekprogramma. 

Verder moet WUR een Data Science Alliance Manager krijgen die AI-programma’s organiseert met nationale en internationale partners. Ook komen er beurzen om het brede onderzoeksprogramma dat de groepen op AI-gebied verbindt, verder in te vullen.

Expertise

Op dit moment heeft een aantal leerstoelgroepen ruime expertise op gebied data science, maar wordt deze kennis bij de meeste leerstoelgroepen niet voldoende benut, constateert de adviescommissie. WUR is extern beperkt zichtbaar op gebied van data science, waardoor het te weinig deelneemt aan initiatieven om domeinkennis en AI te verbinden. Ook ontbeert WUR expertise welke infrastructuur nodig is om deze verbindingen te leggen.

Digital Twins

De drie hoogleraren haken aan bij het investeringsthema Digital Twins, dat zich richt op de methodologie, de maatschappelijke aspecten en de inhoudelijke toepassing van data science en AI. De hoogleraren dienen expert te zijn op twee van deze drie aspecten, zodat ze verbindingen kunnen leggen. Ze worden aangesteld bij meerdere leerstoelgroepen en zitten in een nieuwe wetenschappelijke adviesraad van het Wageningen Data Competence Center.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.