Geen inspraak in investering pensioenpremie. Is dat erg?

WUR-onderzoeksmedewerker Jarno Gieteling schrok toen hij ontdekte dat ‘zijn’ pensioenfonds ABP investeert in Noordpool-olieboringen.
Illustratie: Henk van Ruitenbeek

Tekst: Nicole van ‘t Wout Hofland, Coretta Jongeling

WUR-onderzoeksmedewerker Jarno Gieteling schrok toen hij ontdekte dat ‘zijn’ pensioenfonds ABP investeert in Noordpool-olieboringen. Hij startte een poll en vroeg collega’s: Hoe vind je het dat je geen invloed hebt op de portefeuilles waarin jouw pensioenfonds investeert? Ook Resource polst de meningen.

Marta Eggers Projectleider WUR Student Challenges

Ik wil mijn geld goed investeren. Daarom heb ik bewust gekozen voor een bank die zich inzet voor duurzaamheid. Ook voor mijn pensioen wil ik zelf bepalen waar het geld heen gaat. Helaas hebben we die keuze niet bij WUR. Een pensioen draait om de toekomst en daarbij hoort een duurzaam pensioenfonds. Het ABP is dat in mijn ogen niet. Voorheen was ik coördinator van Green Office Wageningen, een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid bij WUR. Toen probeerden we ook al eens, tevergeefs, deze discussie aan te gaan met de universiteit. Het pensioen is natuurlijk een complex systeem, maar ik vond het jammer dat WUR niet open stond voor een discussie.

Menno Pijnenburg Promovendus Moleculaire biologie

Aangezien WUR zich bezighoudt met duurzaamheid en milieu, had ik verwacht dat de universiteit een groenere keuze zou maken voor haar pensioenfonds. Als ik zelf mocht kiezen uit een duidelijk overzicht van alle pensioenfondsen, zou ik zeker een milieubewustere optie kiezen. Toch vind ik het ook wel makkelijk dat WUR een vast pensioenfonds heeft en ik geen keuzes hoef te maken. Het feit dat ik me daar niet in hoef te verdiepen, bespaart weer tijd en energie.

Tom Theeuwen Promovendus Laboratorium voor Erfelijkheidsleer

Ik vind het een slechte zaak dat we geen invloed hebben op de portefeuilles waarin ABP investeert, of dat nu gaat om olieboringen of andere investeringen. Ik realiseer me dat ik, net als veel anderen bij WUR, geen econoom ben, dus we kunnen ons niet met de financiële kant van het pensioenfonds en zijn investeringen bemoeien. Toch zouden we inspraak moeten hebben in waar ons geld naartoe gaat. Misschien leveren investeringen in olieboringen wel veel winst op, maar als WUR zichzelf presenteert als een voorloper op het gebied van duurzaamheid, dan moet we maar inleveren op die winst.

Arjen Schots Universitair hoofddocent Nematologie

Het pensioenfonds van WUR zou niet moeten investeren in olieboringen in de Noordpool. Investeren in duurzame projecten levert op de lange termijn een hoger rendement op. Dat zag je ook tijdens de financiële crisis: Triodos Bank kwam met zijn duurzame investeringen als een van de weinigen voordelig uit de crisis. Bovendien is beleggen meer dan het financiële aspect: persoonlijke overtuigingen zijn net zo belangrijk. Daarom zouden wij als medewerkers meer inspraak moeten hebben in de investeringen van het ABP.

Blair van Pelt docent bij Farming Systems Ecology

Ik denk dat het onacceptabel is om enerzijds een baken van innovatie en duurzaamheid te zijn en anderzijds ons pensioengeld te steken in zaken die onze toekomst verpesten. Dat slaat nergens op. Aan de andere kant, ik zou me ook niet op mijn gemak voelen als de universiteit ons geld risicovol zou investeren. Voor zover ik het begrijp, rechtvaardigen de pensioenfondsen investeringen in fossiele brandstoffen omdat die als stabiel, en dus zeker, worden gezien. Dat hangt natuurlijk af van het tijdsbestek waar je naar kijkt. Ik denk niet dat dat een steekhoudend argument is. Ik zou daarom liever hebben dat de universiteit nog eens goed nadenkt over wat ze uitstralen hiermee, waar hun prioriteiten liggen. Als we creatief nadenken moeten er alternatieve systemen bedacht kunnen worden waarmee werknemers meer inspraak hebben in wat er met hun geld gebeurt. Het is ons salaris voor later. Als dat onze toekomst op deze planeet ondermijnt, doen we iets verkeerd.

Rolien Willmes docent Strategische communicatie

Mijn eerste reactie was: die boringen, dat wil ik niet. Maar ik probeer altijd om het van verschillende kanten te bekijken. Het pensioenfonds werkt samen met Shell en ik begreep dat ze het juist belangrijk vinden om bij zo’n groot bedrijf betrokken te zijn omdat ze dan invloed kunnen uitoefenen op het duurzaamheidsbeleid. Als pensioenfonds ben je een belangrijke investeerder en heb je wel iets te zeggen. De vraag is wat uiteindelijk het resultaat is. Het zelf kunnen kiezen van een pensioenfonds klinkt aantrekkelijk, maar ik vraag me af wat de consequenties zijn. Die fondsen kunnen pensioen uitkeren omdat ze zo groot zijn. Als het een vrije keuze wordt, verdwijnt er een stuk zekerheid en daarmee zet je het pensioensysteem misschien op de tocht. Ik denk niet dat wij werkelijk inzicht kunnen krijgen in wat fondsen doen, op het moment dat je zelf kan kiezen zullen ze mooie dingen in de etalage zetten en schuiven ze de minder prettige investeringen eerder onder het tapijt. Goed toezicht met duidelijke kaders is denk ik belangrijker dan keuzevrijheid.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.