Willen we een pensioenfonds dat investeert in olieboringen?

Medewerker Jarno Gieteling startte een poll.
Shutterstock

WUR-medewerker Jarno Gieteling schrok toen hij ontdekte dat ‘zijn’ pensioenfonds ABP investeert in Noordpool-olieboringen. Hij startte een poll.

Gieteling, onderzoeksmedewerker bij Food Process and Technology, vond de informatie in de eerlijke pensioenwijzer. Hij besloot de mening van WUR-collega’s te vragen en startte een poll: willen collega’s lid zijn van een pensioenfonds dat onder andere investeert in olieboringen op de Noordpool?

De eerlijke pensioenwijzer wordt jaarlijks opgesteld door verschillende partijen zoals Amnesty International en Milieudefensie en brengt in kaart waar pensioenfondsen hun geld in beleggen. Gieteling was vooral bezorgd omdat het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), waar alle WUR-medewerkers verplicht bij zitten, investeert in gas- en olieboringen op de Noordpool. ‘Gezien de huidige klimaatcrisis vind ik dat een bijzonder slecht idee. Ik wil niet aangesloten zijn bij een pensioenfonds dat daar geld in investeert. En ik vind het niet passen bij een organisatie zoals WUR, die bewust werkt aan verduurzaming. We moeten juist weg van fossiele brandstoffen, in plaats van er meer in investeren.’

‘Ik vind het niet passen bij een organisatie zoals WUR, die bewust werkt aan verduurzaming’ 

Verplicht

Gieteling kaartte het eerder al aan bij de afdeling HR (personeelszaken). ‘Bij mijn contractverlenging heb ik de vraag gesteld. Maar blijkbaar hebben we hier geen keuze in.’ WUR-jurist Marleen de Vries, die rechtsposities en arbeidsvoorwaarden in haar portefeuille heeft, bevestigt dit: ‘Het lidmaatschap van ABP is onderdeel van de CAO Nederlandse Universiteiten en alle universitaire medewerkers nemen deel aan dit pensioenfonds. WUR-medewerkers hebben geen keuze.’ Volgens De Vries heeft ABP een verantwoordingsorgaan van 48 leden (vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en pensioengerechtigden), dat het pensioenfonds gevraagd en ongevraagd adviseert over het beleid en dat het bestuur achteraf beoordeelt.

‘Als dit breed wordt gedragen binnen de organisatie dan kunnen we wellicht namens de hele organisatie contact opnemen met ABP’

Poll

Voor Gieteling is de kous daarmee niet af. Hij plaatst een poll op intranet in zijn eigen onderzoeksgroep en krijgt met ruim tachtig reacties veel bijval. Hij neemt ook contact op met het pensioenfonds. Dat laat in een schriftelijke reactie weten dat ‘ABP zich ervan bewust is dat de olie- en gaswinning in het poolgebied risico’s met zich meebrengt. […] Met bedrijven die in het poolgebied actief zijn, hebben we gesproken over hun strategie én de voorzorgsmaatregelen die ze hebben getroffen om milieuschade te voorkomen. Deze bedrijven hebben aangetoond dat ze voldoen aan de regelgeving die voor het gebied geldt.’ Voor meer informatie wordt verwezen naar het Duurzaam en Verantwoord Beleggingsbeleid ABP.

Daarnaast laat ABP weten dat in 2019 een deelnemersonderzoek is gedaan naar opvattingen op het gebied van duurzaam en verantwoord beleggen. Daar is echter niet expliciet gevraagd naar olie- en gasboringen op de Noordpool. Gieteling hoopt dat wanneer meer deelnemers aangeven het niet met deze gang van zaken eens te zijn, het pensioenfonds zijn beleid zal heroverwegen. ‘Ik blijf het daarom aankaarten, onder meer met deze poll. Als dit breed wordt gedragen binnen de organisatie dan kunnen we wellicht namens de hele organisatie contact opnemen met ABP.’

Beste op gebied van klimaat
Uit de eerlijke pensioenwijzer blijkt ABP met een overall score van 4 (op een schaal van 10) op gebied van klimaatbeleid van de tien geteste pensioenfondsen alsnog het ‘beste’ kind van de klas. Het hele rapport kun je hier inzien.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.