Studenten maken podcast over reuk- en smaakverlies

Voor reuk- en smaakverlies bij kankerpatiënten is weinig aandacht.

Reuk- en smaakverlies is een groot probleem voor kankerpatiënten, waar weinig aandacht voor is. Een groep studenten maakte er een podcast over voor hun honoursprogramma.

‘Door de chemotherapie verandert voor veel patiënten het reuk- en smaakvermogen’, vertelt  Fieke Bron, derdejaars student biotechnologie. ‘Patiënten merken dat zelf meestal wel, maar hebben soms het gevoel dat zorgprofessionals weinig aandacht aan dit probleem schenken. Als gevolg hiervan wordt er ook niet zoveel over gepraat en is er relatief weinig aandacht voor dit bijeffect van chemotherapie, ook in andere sectoren. En dat terwijl gezonde, lekkere voeding juist erg belangrijk is voor het herstel én de behandeling.’

Het team van links naar rechts: Dirk Wevers, Meike Siemonsma, Emile Samson, Nina Kannekens, Jorn Kuijpers en Fieke Bron

Het team van links naar rechts: Dirk Wevers, Meike Siemonsma, Emile Samson, Nina Kannekens, Jorn Kuijpers en Fieke Bron

Samen met haar groepsgenoten besloot Bron om voor hun Honours Programme “Voeding van de toekomst” een symposium te organiseren om meer aandacht te vragen voor het onderwerp. Twee jaar lang werkten ze hier naartoe, maar in maart werd duidelijk dat het symposium vanwege de coronacrisis geen doorgang zou vinden. Al vrij snel ontstond het idee voor een podcast. Bron: ‘We hadden de sprekers al geregeld voor het symposium en die waren enthousiast over dit idee. Bijkomend voordeel is dat we via een podcast meer mensen kunnen bereiken dan via een symposium. ’

Vanuit studentenhuis

De groep interviewde verschillende sprekers in vijf losse podcast sessies. ‘Het was allemaal nieuw voor ons en leuk om te doen. Door corona konden de sprekers niet op locatie komen, dus we hebben de gesprekken via Skype gevoerd vanuit het studentenhuis. We hebben wel iemand geregeld om ons te helpen met de opnames en het monteren.’

Verlies van reuk en smaak is volgens Bron een complex probleem met verschillende aspecten die in de podcast aan bod komen. ‘Zo praten we in de eerste aflevering met iemand die zelf te maken heeft gehad met reuk- en smaakverlies.’ In latere afleveringen komen onder meer een onderzoeker aan het woord en een chef-kok. ‘We hopen meer bewustzijn te creëren voor het probleem en dat mensen, bijvoorbeeld familie en vrienden, meer inzicht krijgen in hoe je patiënten kunt helpen lekker te eten, want dat is erg belangrijk voor hun herstel.’

De podcast is vanaf maandag 1 juni te beluisteren op Spotify onder de naam Taste of Recovery.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.