WUR tapt volop van de zon

WUR timmert hard aan de weg met de winning van zonne-energie. De daken van verschillende gebouwen zijn de afgelopen periode vol gelegd. Er volgt meer.
Panelen op het dak van Zodiac Foto: Roelof Kleis

In de hal van Zodiac melden de videoschermen binnenkort hoeveel energie er op het dak wordt opgewekt. Op dat dak zetten sinds een week 600 zonnepanelen licht om in stroom. Daarmee sluit Zodiac aan in een langzamerhand al aardig rijtje WUR-daken met zonnepanelen.

Grote slag

Vier jaar geleden werd het dak van de tweede sporthal van De Bongerd belegd met zonnepanelen. Dat was het eerste grote project van WUR met in totaal 459 panelen. Een grote stap werd twee jaar geleden gezet door een deel van Radix Klima en Agros met 1340 panelen te beleggen. Onlangs zijn er nog eens 1300 bijgelegd, vertelt energiecoördinator Michiel van der Wal.

Nog deze zomer komen, als het goed gaat, ook de stallen van Carus aan de beurt. Van der Wal: ‘Op dit moment loopt de aanbesteding. We hebben subsidie gekregen voor 2000 panelen.’ Met die subsidie wordt de Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE+) bedoeld, een pot geld die beschikbaar is om de opwekking van duurzame energie mee te stimuleren. Die bijdrage is de kurk waarop de plaatsing van zonnepanelen drijft.

 De subsidie voor zonnepanelen op daken is snel minder geworden. Dat maakt de terugverdientijd fors langer 

Met die subsidie op de geleverde stroom wordt de terugverdientijd van zonnepanelen relatief kort gehouden. ‘Zo rond de tien jaar’, zegt Van der Wal. ‘Maar die subsidie, speciaal voor zonnepanelen op daken, is snel minder geworden. Dat maakt de terugverdientijd fors langer en investeren in zonnepanelen minder aantrekkelijk.’ Bovendien was de afgelopen subsidieronde sterk overvraagd.

Over de rand

Sommige WUR-initiatieven vielen daardoor over de rand. Verzoeken om subsidie voor panelen op Gaia, het bedrijfsgebouw van ESG en Axis werden niet toegekend. Projecten van WUR in Lelystad vielen wel in de prijzen. Zo heeft Accres inmiddels 3000 zonnepanelen liggen. En op de daken van het Bioveterinary Research werden deze maand 1500 panelen geplaatst. En er zijn volgens Van der Wal plannen voor uitbreiding naar 3000 panelen.’

Her en der zijn ook kleinere aantallen panelen gelegd. Al die panelen leveren een hoop stroom op. ‘Uitgaande van mogelijk 12.000 panelen op WUR-daken, die elk 250 kWh leveren, kom je op 3 miljoen kWh per jaar’, berekent Van der Wal. Daar kun je 1000 doorsnee huishoudens mee van stroom voorzien. Maar op WUR-schaal is de bijdrage beperkt. ‘Maar zo’n 5 procent van het totale stroomverbruik per jaar.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.