Gouden koker dankzij corona

Mark Roosjen verdedigde gisteren als 7500-ste promovendus met succes zijn proefschrift.

Het leverde hem een bul in een gouden koker op.

Het was een verrassing. Zelfs promotor Dolf Weijers kreeg het pas ’s ochtends te horen dat zijn pupil Mark Roosjen de geschiedenis in zou gaan als de 7500-ste gepromoveerde van Wageningen University. De eerste plechtigheid in coronatijd bovendien die gestreamd de wereld in ging. De afgelopen week was het nog niet mogelijk de verdediging life te streamen.

Kort dag

Roosjen kreeg de avond tevoren een mailtje dat er live streaming was. Daardoor ontstond de mogelijkheid om voorafgaand aan de verdediging een lekenpraatje te houden. Die korte uitleg van de studie aan het (leken)publiek was de afgelopen week afgeschaft. Door technische onvolkomenheden was bij de online promoties geen live streaming en dus publiek mogelijk. ‘Maar ik heb er vanaf gezien’, zegt Roosjen. ‘Het was te kort dag.’

 Ik wilde het gewoon achter de rug hebben. Anders blijf je er toch mee bezig 

Mark Roosjen

Dat de 7500-ste verdediging gisteren plaats had, komt door de coronacrisis. Eerdere afzeggingen zorgden ervoor dat die mijlpaal vorige week niet werd gehaald. Die van Roosjen ging wel door. ‘Ik wilde het gewoon achter de rug hebben’, zegt hij. ‘Anders blijf je er toch mee bezig. Ik kan me nu volledig focussen op mijn baan bij de leerstoelgroep, waar ik als technisch analist werk.’

De promotiefabriek WUR draait op volle toeren. Jaarlijks verdedigen rond de 300 promovendi hun werk. De 5000-ste promotie vond nog geen tien jaar geleden plaats in 2011. De 6000-ste was in 2015 en de 7000-ste in 2018. Die mijlpaal, nota bene in het jubileumjaar van WUR, werd evenwel niet gevierd. De 7500-ste wilde het College voor Promoties niet stilletjes voorbij laten gaan.

Gezonde spanning

Roosjen verdedigde zijn proefschrift vanuit een meeting room in Helix. ‘Bij uitzondering mochten we daar gebruik van maken.’ In een ruimte met één paranimf (de andere melde zich wat ziekerig af) voerde hij zijn verdediging. En dat vond hij eigenlijk prima. ‘Ik hou er niet zo van om in de belangstelling te staan. Er was een gezonde spanning, maar die zou veel groter zijn geweest met een publiek voor je neus.’

En toen nam dus na de laudatie voorzitter (en Dean of Science) Wouter Hendriks het woord om het bijzondere van het moment aan te halen. Virtueel overhandigde hij Roosjen een gouden koker. Af te halen op een nader te bepalen tijdstip. De 7500-ste promotie vond honderd jaar na de eerste plaats, in november 1920. De Landbouwhogeschool bestond toen ruim twee jaar.

Lees ook:

Tags:
#PhD

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.