Zorgen over het Coronavirus

Hans Verhoef, epidemioloog bij Humane Voeding en Gezondheid in Wageningen, organiseerde op 9 maart een debat in Impulse over COVID-19. ‘Ik maak me zorgen over de ziekenhuiscapaciteit.’

Moeten we ons zorgen maken?
‘Ik heb niet alle gegevens over het Coronavirus, maar ik maak me wel zorgen. Het COVID-19 virus verspreidt zich snel en we weten niet hoeveel Nederlanders besmet zijn die buiten beeld van het gezondheidssysteem zijn. Die groep kan ongemerkt andere mensen besmetten. Ten tweede maak ik me zorgen over de ziekenhuiscapaciteit. Nederlandse ziekenhuizen hebben tweeduizend intensive care-bedden; is dat genoeg bij een epidemie? Er zijn nu al nauwelijks voldoende coronatests en medisch personeel beschikbaar.’

Dit is geen gewone griep?
‘We weten nog niet hoe groot de kans is dat je geïnfecteerd wordt door het Coronavirus en hoe groot de kans is dat je eraan overlijdt, maar alle gegevens wijzen erop dat dit virus dodelijker is dan het bekende griepvirus. De bevolking is kwetsbaar, omdat het geen enkele immuniteit heeft opgebouwd tegen dit nieuwe virus en er ook nog geen vaccin beschikbaar is. En er zijn ook nog geen geneesmiddelen. Bovendien zijn patiënten besmettelijk gedurende de hele ziekteperiode van twee tot drie weken; dat is langer dan bij het bekende griepvirus. Die lange duur zorgt voor meer frequente overdacht van het virus en dus een snellere verspreiding.’

In China is het virus alweer op z’n retour, toch?
‘Dat klopt, maar dat komt door de hele snelle en strikte maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen vanaf het begin van de uitbraak in december. China heeft een geweldige prestatie geleverd. Het is zeer de vraag of dat andere landen ook lukt. Harvard-hoogleraar Marc Lipsitch verwacht dat 20 tot 60 procent van de wereldbevolking zal worden besmet. Dat betekent dat er miljoenen mensen zouden kunnen overlijden. Maar dat zijn schattingen; niemand weet het echt.’

Wat kunnen wij doen?
‘We moeten alert zijn dat wij niet bijdragen aan de verspreiding van het virus. Ik maak me bijvoorbeeld zorgen om de verzorgingshuizen waar kwetsbare ouderen wonen en om mensen met chronische ziekten als diabetes en hoge bloeddruk. Doen we genoeg om hen te beschermen? En we moeten vooral veel vaker en grondiger onze handen wassen dan we nu doen.’

Tags:
#Visie

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.