Bloggen over broeden

Het broedseizoen staat voor de deur, een drukke periode voor promovendus Bernice Sepers, die onderzoek doet naar koolmezen. Toch maakt ze graag tijd om te bloggen over het dagelijks leven van deze vogeltjes.
Foto: Bernice Sepers

Op de website Beleef de Lente kan je meekijken in de nestkasten van ruim tien verschillende vogels. Van nestje bouwen tot uitvliegen van de jongen: het wordt jaarlijks door zo’n 900 duizend mensen bekeken. Eens per week blogt Sepers over de gebeurtenissen die te zien zijn op de koolmeescam.

Natuur dichterbij

‘Er is nu nog geen nestbouw maar je ziet soms al mannetjes vechten. Dan schrijven we bijvoorbeeld over de strijd om de nestkast,’ zegt Sepers. ‘Maar ook als er vervelende dingen gebeuren, zoals jongen die doodgaan of niet meer gevoerd worden, is het belangrijk om daar duiding bij te geven. Ik leg uit dat ook dat natuur is, en dat we niet ingrijpen. Het is een ideale manier van wetenschapscommunicatie, omdat je zoveel mensen bereikt.’
‘De natuur is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Weinig mensen realiseren zich hoe het leven van een vogel eruitziet. Als wij zien dat koolmezen moeite hebben om hun jongen te voeren, dan kan ik daar aandacht aan geven in mijn blog. Er zijn minder insecten, heeft dat te maken met pesticiden? Ik hoop dat mensen zich dan realiseren dat ze zelf een positief effect kunnen hebben op de natuur en dat onderzoek daarnaar belangrijk is.’

Persoonlijkheid

Voor haar eigen onderzoek houdt Sepers 250 nestkasten in de gaten. Ze hoopt erachter te komen welke mechanismen een rol spelen bij de persoonlijkheid van koolmezen. ‘We weten dat koolmezen persoonlijkheidskenmerken hebben en dat individuen verschillen. Als je bijvoorbeeld een vogel in een nieuwe ruimte zet, kan je zien of hij er snel op uit gaat, of juist op één plek blijft zitten. Dat gedrag is gelinkt aan andere eigenschappen zoals agressie.’
Persoonlijkheid is deels erfelijk bepaald, maar wordt ook beïnvloed door de omgeving. En die omgeving bekijken wetenschappers samen met 900 duizend andere geïnteresseerden dus de komende maanden via Beleef de Lente.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.