Viering vrijheid met eigen bier

Als je op 75 jaar vrijheid wilt drinken, kan dat de komende tijd met een speciaal vrijheidsbier. De eerste glazen werden donderdag geschonken in hotel De Wereld.
Foto: Roelof Kleis

Een beetje feestelijke gebeurtenis wordt tegenwoordig opgeluisterd met een gelegenheidsbier. Dat kan in Wageningen ook, bedacht Joppe Boon zich, toen hij afgelopen september in Eindhoven de festiviteiten rond operatie Market Garden bijwoonde: ‘Brouwerij Eindhoven verkocht vijf flesjes bier met de koppen van prominente bevrijders op het etiket.’

75 dagen

Boon klopte met het idee aan bij de Stadsbrouwerij Wageningen. En die was meteen enthousiast, zegt uitbater Stefan Duurkoop. Samen met de organisatie van het bevrijdingsfeest werd vervolgens een bier ontworpen: Road to Freedom. De eerste fles van het goedje werd donderdagmiddag in De Wereld overhandigd aan de Wageningse burgemeester Geert van Rumund. De datum is niet toevallig: op 20 februari is het nog precies 75 dagen voor de aftrap van het 75-ste Bevrijdingsfeest.

Het bier zelf is een hooggistend blond bier met een alcoholpercentage van 7%. De ingrediënten zijn bijna allemaal Wagenings: het water komt uit de lokale kraan en de gerst komt van Graangeluk en is geteeld op de Westberg. Voor de hop is gekozen voor een Amerikaans product genaamd ‘liberty’. De Stadsbrouwerij heeft 2000 liter van het goedje gemaakt. En op is op, zegt brouwer Duurkoop. Meer lokale gerst was niet voorhanden.   

Oorlogswintermenu

Het bier is op tap verkrijgbaar in Hotel De Wereld en bij café Het Rad van Wageningen, de thuisbasis van de Stadsbrouwerij. Verder is het op (grote) fles verkrijgbaar in de Wageningse slijterijen. Tegelijk met het bier presenteerde de Vakschool Wageningen een bevrijdingskoekje. Hotel de Wereld gaat de komende tijd vier keer een oorlogswintermenu opdienen, een driegangenmenu (à 19,45 euro) met louter producten die in die barre winter verkrijgbaar waren.

De herdenking dat 75 jaar geleden Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting wordt groots gevierd. Zie de website wageningen45 voor het volledige programma.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.