Hitte doodt de wortels van Japanse duizendknoop

Twee aannemers hebben mogelijk een methode gevonden om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Verhitten van de besmette grond doodt zo’n 99 procent van de scheuten van deze woekerplant, blijkt uit onderzoek van WUR
Foto: Shutterstock

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een invasieve exoot die door zijn sterke wortelstokken en stengels veel schade veroorzaakt. Goede bestrijdingsmethoden waren er tot dusverre niet. Bestrijding van de bovengrondse delen van de duizendknoop lost weinig op, omdat de ondergrondse stengels dan intact blijven en telkens opnieuw uitlopen.

Installatie

WUR onderzocht samen met Probos en Tree-O-Logic een techniek van aannemingsmaatschappij Van Gelder en Van den Herik Zuigtechniek. Die twee bedrijven hebben een mobiele installatie ontwikkeld die met duizendknoopresten besmette grond verhit. Het onderzoek moest uitwijzen of verhitting de scheuten kapot maakt. Dat bleek het geval. Toen de onderzoekers de grond zeven weken na de behandeling beoordeelden, troffen ze geen Japanse duizendknoop meer aan.

Zorgvuldig

Of deze aanpak in praktijk succesvol is, moet nog blijken. De groeiplaatsen van Japanse duizendknoop moeten worden ontgraven, voordat de grond de mobiele installatie ingaat. Succes hangt daarmee af van hoe zorgvuldig de besmette grond wordt afgegraven. Verder is een goede nazorg nodig, zeggen de onderzoekers, want met een effectiviteit van 99 procent kunnen wortelfragmenten de hittebehandeling overleven.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.