Wederom werkdruk

De werkdruk is erg hoog in de academia.

tekst: Guido Camps

In 2019 presenteerde de VSNU de stand van zaken omtrent de CAO, en daar was wederom aandacht voor de aanpak werkdruk. Na een verkennend rapport in 2016, een onderzoek uit 2017 en tussenrapportage in 2018 zijn we er nu echt uit: de werkdruk is erg hoog in de academia!

Ik voorspel nieuwe rapportages in 2020, 2021 en 2022 die allen opnieuw gaan uitwijzen: de werkdruk is erg hoog, en daar moeten we echt wat aan doen binnen de universiteiten. Het spijt me u teleur te stellen, geacht staflid binnen de universiteit, maar het dossier werkdruk is voor de universiteit onoplosbaar.

Je hoort het in de wandelgangen: “Blij dat het weekend is, dan kom ik lekker aan schrijven toe”. Of, mijn persoonlijke favoriet: “De deadline is gelukkig begin januari, dus dan kan ik er in de kerstvakantie goed voor gaan zitten”.

 Het huidige systeem functioneert bij de gratie van academici die bereid zijn altijd alles af te maken 

Het huidige systeem functioneert bij de gratie van academici die bereid zijn altijd alles af te maken, ook al hebben ze er al een werkdag of werkweek opzitten. De universiteit zou wel gek zijn als werkgever om dat systeem op de schop te doen. Als je dat als werknemer niet trekt, staat het je natuurlijk vrij om een andere baan te zoeken, maar ook dat doen de meesten niet want die vinden het stiekem veel te leuk op de universiteit. Want dat stukje wordt in de discussie over werkdruk vaak onder het tapijt geschoven: we vinden het ook superleuk om hier te werken.

Dus kijk ik alweer uit naar eind 2020: de universiteit presenteert onderzoek naar de ernst van de werkdruk, de werknemers klagen over de enorme werkdruk maar gaan gewoon door, en we maken plannen voor een vervolgonderzoek naar werkdruk in 2021.

Guido Camps (36) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.