‘Geen tweets tijdens conferenties’

“Twitter thwarts truthfulness at scientific conferences.”

Tijdens haar promotietraject presenteerde Astrid Bos op diverse conferenties. Ze merkte dat openheid over voorlopige resultaten lastig is als je vreest dat die in het publieke debat uit hun verband worden getrokken. Daarom stelt ze: “Twitter thwarts truthfulness at scientific conferences.”

Promovendi moeten bij hun proefschrift een handjevol stellingen inleveren. In deze rubriek geven ze toelichting bij hun prikkelendste stelling. Deze keer Astrid Brigitte Bos, die promoveerde bij Environmental Sciences op haar onderzoek naar hoe je anti-ontbossinginitiatieven het best kunt monitoren en evalueren op effectiviteit.

‘Tijdens een conferentie die ik een paar jaar terug bijwoonde, probeerde iemand de discussie aan te wakkeren door wat minder genuanceerde uitspraken te doen. Vervolgens werd die discussie op Twitter voortgezet, waardoor de wetenschapper later een hele golf tweets over zich heen kreeg voor een uitspraak die eigenlijk niet voor het grote publiek bedoeld was.

 Je zou op z’n minst even kunnen checken bij de spreker voordat je een uitspraak online zet 

Een conferentie is de plek om resultaten te delen met vakgenoten. Vaak gaat het over onderzoek dat nog niet is gepubliceerd. Daarbij is het juist ook goed om te laten zien wat minder goed ging tijdens je onderzoek en waar je tegenaan liep, want dan kun je van elkaar leren. Zeker als jonge wetenschapper ben je vaak onzeker over je resultaten. Maar als dat openbaar gedeeld wordt, ben je minder geneigd om vrij te spreken over je twijfels. Zeker als dat vervolgens in het publieke debat uit z’n verband wordt gerukt. Je mist de context, dat is ook lastig in 280 tekens uit te drukken.

Tweeten valt niet te verbieden, maar je zou op z’n minst even kunnen checken bij de spreker voordat je een uitspraak online zet. Zeker als het om gevoelige informatie gaat. Ik zie ook wetenschappers die op hun slides oproepen om de informatie niet openbaar te delen. Ik denk eigenlijk dat dat voor zich zou moeten spreken. Twitter is bedoeld om discussies te stimuleren, maar tweeten tijdens een conferentie komt de openheid niet ten goede.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.