Innovatiesubsidie voor nieuw proces om medicijnen te maken

Promotieonderzoek naar micro-algen krijgt subsidie.

Christian Südfeld, promovendus bij Bioprocestechnologie, en zijn begeleiders hebben de eerste Road to Innovation subsidie van WUR gekregen. Zij ontwikkelen een nieuw proces voor de productie van farmaceutische eiwitten.

Südfeld doet onderzoek aan micro-algen. In zijn promotieonderzoek zoekt hij naar manieren om de algen zodanig genetisch te modificeren dat ze meer vetten produceren. Om die reden zocht Südfeld naar methoden om genen uit andere organismen in micro-algen tot expressie te brengen voor de vetproductie. ‘Gedurende deze test vonden we een biotechnologische route die de genen op een nieuwe manier tot expressie bracht’, zegt de promovendus. Met het nieuwe proces kon hij een veel hogere productiviteit van de gewenste eiwitten bereiken. Bovendien konden de onderzoekers het nieuwe systeem ook in gist toepassen.

Celcultuur

Het onderzoeksteam gaat de beurs nu gebruiken om te kijken of dit productieproces ook in zoogdiercelkweek werkt. Deze dierlijke celculturen kunnen gebruikt worden om op biotechnologische wijze geneesmiddelen te produceren. Als dit lukt, willen Südfeld en zijn begeleiders Rene Wijffels, Sarah D’Adamo, Maria Barbosa en Dirk Martens een startup beginnen.

Potentieel

Ze zijn de eerste WUR-onderzoekers die een Road to Innovation beurs krijgen. De jury beoordeelde hun systeem als ‘technisch van zeer hoog niveau’ en ‘commercieel absoluut een groot potentieel’. WUR stelde de regeling in september vorig jaar in. Twee andere aanvragen zitten nu in de pijplijn.

Met de financiële ondersteuning – 25.000 of 50.000 euro – wil WUR kennisvalorisatie bevorderen. Onderzoekers kunnen hiermee de toepassingsmogelijkheden van hun kennis bepalen en nagaan wie de mogelijke gebruikers zijn.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.