‘Samen zingend stress te lijf’

Deadlines, experimenten die je secuur moet uitvoeren, proeven die mislukken. Promoveren kent zijn stressmomenten. Zingen helpt, merkte promovendus Jeske Hageman. Daarom stelt ze: PhD-students should sing together, both in and outside the lab, to reduce stress. ‘Mijn favoriete lab-muziek is het foute uur van Q-music.’

Promovendi moeten bij hun proefschrift een handjevol stellingen inleveren. In deze rubriek geven ze toelichting bij hun prikkelendste stelling. Deze keer Jeske Hageman, die promoveerde bij Fysiologie van Mens en Dier op haar onderzoek naar verschillende vetbronnen in flesvoeding voor baby’s.

‘Ik hou heel erg van zingen. Bij ons op het lab staat de radio eigenlijk continu aan en de meeste mensen, inclusief ikzelf, zingen enthousiast mee. Vorig jaar las ik een publicatie waaruit bleek dat mensen die samen met collega’s in een koor zongen minder werkgerelateerde stress ervaarden en zich minder geïsoleerd voelden. Zingen zou ook de gezondheid van hart en longen verbeteren.
Zelf merk ik dat ik zingen in het lab erg ontspannend vind. Ik was bezig met experimenten die vrij stressvol kunnen zijn. Je moet veel verschillende handelingen uitvoeren en er zit vaak tijdsdruk achter. Door te zingen merk ik ook dat je meer verbonden voelt met de anderen in het lab. Het is bijna een soort gedeelde smart.

 Misschien is het wel een idee om een koor voor promovendi op te richten 


In het lab wordt denk ik wel veel gezongen, maar daarbuiten nog niet zo. We weten dat promovendi veel stress ervaren. Misschien is het wel een idee om een koor voor promovendi op te richten. Bij FrieslandCampina, waar ik werk, hebben ze al een koor. Ik ben zelf geen lid, want ik vrees dat mijn zangkwaliteiten daar niet goed genoeg voor zijn. Ik zing liever op plekken waar niet zoveel mensen het kunnen horen, zoals in de auto. Na een lange werkdag vind ik het heerlijk om op de terugweg met John Newman mee te zingen en mijn hoofd leeg te maken.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.