WUR-onderzoeker wint 4TU Challenge met sensoren om kanker sneller op te sporen

WUR promovendus Pepijn Beekman won samen met teamgenoot Dilu Mathew, University of Twente, de 4TU Impact Challenge.
Beekman (links) en Mathew (rechts) nemen hun prijs in ontvangst.

De twee ontwikkelden een nieuw soort biosensoren die kanker snel en effectief kunnen opsporen.

Tijdens de finale van de 4TU Impact Challenge vorige week was de jury zeer onder de indruk van het idee van de startup ECsens van Beekman, promovendus bij Organische chemie en tevens werkzaam als onderzoeker bij de Universiteit Twente en Mathew, onderzoeker bij UTwente. De twee kenden elkaar nog van hun masterstudie Nanotechnology in Twente en besloten om hun krachten te bundelen. Beekman: ‘Mijn onderzoek is gericht op biomarkers en Dilu houdt zich bezig met sensortechnologie.’

 Het maakt de zorg niet alleen beter, maar bespaart ook zorgkosten 

Pepijn Beekman, promovendus Organische Chemie

Snelle opsporing in een druppel bloed

De onderzoekers bedachten een nieuwe methode die met behulp van sensortechnologie in een vroeg stadium kanker in het bloed kan opsporen. ‘De huidige methoden om kanker mee op te sporen zoals MRI of CT-scans zijn invasief en traag’, vertelt Beekman. ‘Het is bovendien moeilijk om iets te zeggen over de vooruitgang van een patiënt.’ Kanker in bloed aantonen is al wel mogelijk, maar er zijn veel buisjes voor nodig. De biosensoren van ECsens zijn super gevoelig, waardoor een druppel bloed in principe al voldoende is.

Rutte was enthousiast

Beekman was een van de vier deelnemers die zijn idee aan premier Mark Rutte mocht pitchen. ‘Ik had zestig seconden, maar Rutte onderbrak mij al vrij snel met de vraag of deze techniek alleen voor diagnostiek was. Toen ik uitlegde dat het de artsen tevens helpt om het best werkzame medicijn te selecteren en zo veel gerichter te behandelen, was Rutte erg enthousiast. Hij vond het vooral mooi dat de zorg hier niet alleen beter van wordt, maar dat  we ook veel zorgkosten zouden kunnen besparen. Meestal kosten high-tech innovaties juist veel geld.’

Naar de World Expo

Beekman en Mathew wonnen een ticket naar de World Expo in Dubai in 2020, waar ze hun idee mogen presenteren. Beekman: ‘Het is gaaf om te mogen presenteren op hetzelfde platform waar eerder al innovaties als de televisie en de computer zijn geïntroduceerd. Er komen 25 miljoen bezoekers en het is uiteraard een uitgesproken kans om onze technologie onder de aandacht te brengen van potentiele investeerders.’

Binnen zes jaar op de markt

De technologie van Beekman en Mathew werkt op dit moment al goed in het lab. Beekman hoopt volgend jaar te laten zien dat het ook werkt in bloedmonsters van patiënten. ‘En we hopen dan natuurlijk dat dit proof of concept leidt tot grootschalige klinische studies. Maar dat kost miljoenen dus daar hebben we wel sponsors voor nodig. Als alles goed loopt dan zou de technologie in principe binnen zes jaar op de markt gebracht kunnen worden. we zijn nu bezig patent aan te vragen.’ 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.