Ruim acht miljoen voor Wagenings onderzoek verticale landbouw en dierenwelzijn

NWO en deelnemende partijen trekken ruim 8 miljoen euro uit voor Wagenings onderzoek naar het verbeteren van verticale landbouw en het welzijn van varkens en kippen.
Foto: Shutterstock

De financiering is onderdeel van het perspectief-programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het doel is dat wetenschappers in samenwerking met het bedrijfsleven en andere organisaties nieuwe onderzoekslijnen opzetten met een economische en maatschappelijke impact. In totaal stelt NWO bijna 18 miljoen euro beschikbaar voor vijf verschillende onderzoeksprogramma’s. 57 betrokken bedrijven en organisaties investeren daarnaast gezamenlijk nog acht miljoen euro in de onderzoeken. Twee van de onderzoeksprogramma’s, waarvoor 8,1 miljoen euro beschikbaar is, worden getrokken door WUR.

Verbeteren van dierenwelzijn

Het onderzoeksprogramma “AnIMAL Group sENsor”, kortweg IMAGEN, combineert onderzoek naar diergedrag met computerwetenschappen om de gezondheid en het welzijn van varkens en kippen te verbeteren. De onderzoekers gaan een systeem ontwikkelen dat met behulp van camera’s, sensoren en kunstmatige intelligentie het gedrag van de dieren in de groep automatisch detecteert. ‘Bij varkens is staartbijten bijvoorbeeld een belangrijk welzijnsprobleem’, zegt programmaleider Piter Bijma, Fokkerij en Genetica. ‘We weten dat genetische aanleg, zowel bij daders als slachtoffers, een rol speelt. Maar in zulke grote groepen is het lastig hier grip op te krijgen, omdat we tot nu toe het gedrag niet grootschalig konden meten.’

Wellicht kunnen we een waarschuwingssignaal inbouwen, zodat een veehouder kan voorkomen dat kippen doodgaan 

Programmaleider Piter Bijma, Fokkerij en Genetica

De onderzoekers willen met behulp van deze gegevens de relatie tussen gedrag en de genen beter in kaart brengen. Zo kunnen ze dieren voor fokkerij selecteren die vreedzaam in een grote groep kunnen leven. Daarnaast kan de veehouder het detectiesysteem gebruiken voor diermanagement om bijvoorbeeld tijdig in te kunnen grijpen bij gedragsproblemen. Bijma: ‘Bij kippen ontstaat incidenteel een probleem met “smothering”, waarbij de kippen op elkaar kruipen en de onderste kippen stikken. We weten niet zo goed wat het veroorzaakt. Wellicht kunnen we in dit nieuwe systeem een waarschuwingssignaal inbouwen, zodat een veehouder snel kan ingrijpen en voorkomen dat kippen doodgaan.’

Bekijk hier een video over het project:

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met onder meer fokbedrijven, technologiebedrijven, boeren en tuindersorganisaties, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Dierenbescherming. Het project loopt vijf jaar en in totaal is er 3 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan 2.1 miljoen van NWO. Het zal begin 2020 van start gaan.

We gaan kijken hoe het licht beter benut kan worden, zodat er minder licht nodig is, waardoor de kosten omlaag gaan 

Programmaleider Leo Marcelis, Tuinbouw & Productfysiologie

Plantenflats met leds

Binnen het tweede onderzoeksprogramma “SKY HIGH” gaan wetenschappers verticale landbouw verbeteren: door planten in stellages in lagen boven elkaar te telen en te belichten met ledlampen in specifieke kleuren is het mogelijk om overal ter wereld onder diverse klimaatomstandigheden het hele jaar door verse groenten te produceren. ‘Deze verticale landbouw is een heel nieuwe manier van voedselproductie’, vertelt programmaleider Leo Marcelis. ‘Momenteel kost het echter nog vrij veel energie en het is mede daardoor erg duur.’

Lichtspecialisten

De wetenschappers gaan samen met onder meer lichtspecialisten, telers, tuinbouwtechnologiebedrijven, architecten en voedingsleveranciers onderzoeken hoe je verticale landbouw goedkoper en energiezuiniger maakt. Marcelis: ‘We gaan bijvoorbeeld kijken hoe het licht beter benut kan worden, zodat er minder nodig is, waardoor de kosten omlaag gaan.’ Daarnaast gaan de onderzoekers kijken of ze groenten en kruiden kunnen produceren met een betere smaak, houdbaarheid en voedingswaarde, waarvoor minder meststoffen, water en bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Dit doen ze door slimme keuzes te maken voor groeiomstandigheden en door plantenrassen te ontwikkelen die optimaal zijn aangepast aan de omstandigheden in de verticale farms.

Bekijk hier een video over het project:

Het project loopt vier jaar en zal begin 2020 van start gaan. In totaal is er 5.1 miljoen euro beschikbaar gesteld, 70 procent daarvan is afkomstig van NWO en de overige 30 procent van het bedrijfsleven.    

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.