Herrie te lijf met isolatiemateriaal uit varkensmest

Zes Wageningse masterstudenten hebben een geluidsisolerend materiaal ontwikkeld uit varkensmest.
Foto: BISC-E

Zes Wageningse masterstudenten hebben een geluidsisolerend materiaal ontwikkeld uit varkensmest. Daarmee hopen ze de Biobased Innovation Student Challenge Europe (BISC-E) in Berlijn te winnen op 24 oktober.

Het begon met de probleemdefinitie, zegt masterstudent Stamatis Chrysanthopoulos uit Griekenland. ‘Bewoners in de buurt van vliegvelden hebben een groter risico op een hartaanval. Je kunt ziek worden van geluidsoverlast.’ Om dat te voorkomen, moeten bestaande en nieuwe woningen en kantoren bij vliegvelden beter worden geïsoleerd. Het Wageningse studententeam BioSilence zocht naar organisch materiaal dat bruikbaar is voor geluidsisolatie.

Vezels

De studenten kwamen uit bij mest. ‘In mestverwerkingscentrales wordt stikstof en fosfaat teruggewonnen uit mest’, zegt mede-ontwikkelaar Bas Roovers. ‘Wat resteert, zijn vezels. Die worden momenteel verbrand of als bodemverbeteraar gebruikt, maar je kunt de vezels ook persen en drogen, waardoor de micro-organismen doodgaan en de mestgeur verdwijnt. Dan heb je geluidsisolerend materiaal.’

Eerst deden de studenten laboratoriumexperimenten met dit materiaal, daarna verpakten ze de vezels in een stuk steenwol. Dat prototype gaan ze tonen tijdens de BISC-finale in Berlijn.

Duurzaam

‘Ons isolatiemateriaal is een stuk duurzamer dan de gangbare steenwol,’ zegt Chrysanthopoulos, ‘want de productie van steenwol kost veel energie en leidt tot hoge broeikas- en stikstofemissies.’ BioSilence wil de steenwol uiteindelijk helemaal vervangen door hun product. Dat zal niet meevallen in de conservatieve bouwwereld, stelde de Nederlandse jury enkele maanden geleden, maar de Wageningse studenten wonnen wel mooi de Nederlandse voorronde van BISC.

Internationaal

BioSilence is een zeer internationaal team. Naast Chrysanthopoulos en Roovers, beiden masterstudent bij de opleiding Biobased Sciences, zitten er twee Italianen, een Mexicaan en een Colombiaan in het team. Ze worden begeleid door Costas Nikiforidis, onderzoeker bij Biobased Chemistry and Technology, en Martien van den Oever, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research.   

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.