Weg met de wisseltijd?

In de nacht van 26 op 27 oktober gaat de wintertijd weer in.
Illustratie: Henk van Ruitenbeek

In de nacht van 26 op 27 oktober gaat de wintertijd weer in. De klok gaat dan een uur achteruit. Als het aan de Europese Unie ligt, is het vanaf april 2021 afgelopen met deze wisseling. Elke lidstaat moet dan permanente wintertijd óf permanente zomertijd invoeren. Welk probleem lost dat eigenlijk op? En welke tijd moeten we dan kiezen?

Vera Putker.jpg

Vera Putker

Masterstudent Plantenwetenschappen

‘Ik ben een groot voorstander van het behouden van het schakelen tussen zomer- en wintertijd. Op die manier is het in de winterochtenden nog enigszins vroeg licht, en kunnen we ’s zomers extra lang van de avonden genieten. Ik ben graag buiten om te wandelen of wielrennen, en omdat het ’s winters vroeg donker is, doe ik dat in de wintermaanden veel minder. Dan is het juist lekker om in de zomer wel die uurtjes naar buiten te pakken. Het argument dat de tijdwisseling niet goed voor ons natuurlijke bioritme zou zijn, snap ik niet. Het natuurlijke bioritme is opstaan zodra het licht wordt en naar bed gaan zodra het donker is. In de huidige maatschappij leven wij al helemaal niet meer volgens dat principe.’

Joes ten Thij.jpg

Joes ten Thij

Bachelorstudent Plantenwetenschappen

Ik ben voorstander van permanente wintertijd. Dat is de logische optie wanneer je rekening houdt met onze buurlanden. Een permanente zomertijd zou onze biologische klok geen goed doen. Ik heb zeker last van het wisselen. Ik merk duidelijk dat mijn biologische klok in de war is nadat de klok is verzet. Ik ben dan een week lang een beetje mijn draai kwijt. Vooral voor mensen die niet zo gemakkelijk kunnen “wisselen” van tijd is het belangrijk om een vaste tijd te kiezen.’

 Ik ben altijd een week mijn draai kwijt als de klok is verzet 

Francesco Secchi.jpg

Francesco Secchi

Postdoc Ontwikkelingseconomie

Soms zit ik in juni bij de Rijn en geniet ik van de laatste zonnestralen op mijn gezicht. Het is dan al laat, en vaak denk ik eraan wat een mooie en vooral lange dag het is geweest. Als we stoppen met zomer- en wintertijd zal ik dat niet meer meemaken, denk ik. Dat zou ik wel jammer vinden. Zelf zou ik het liefst altijd zomertijd willen hebben, maar ik denk dat we het beste dezelfde tijd voor heel Europa kunnen kiezen. Als we in Europa allemaal verschillende tijden hebben, voelen we ons nog minder verbonden met elkaar en dat lijkt me problematisch nu steeds meer mensen geen deel meer willen zijn van de Europese Unie.’

Ruben Dummer.jpg

Ruben Dümmer

Masterstudent Plantenwetenschappen

‘Wat mij betreft mag het zo blijven zoals het nu is, omdat de meningen momenteel heel erg verdeeld zijn. Tijdens de zomertijd is het natuurlijk hartstikke fijn om tot elf uur met licht buiten te zijn en nog even een plonsje te nemen in de Rijn. In de herfst en lente kan je dan nog tot acht uur een wandeling maken en van het licht genieten. Wel vind ik vroeg slapen iets lastiger met de zomertijd, aangezien het dan nog tot laat licht is en dat voelt niet natuurlijk. Uit onderzoek blijkt dat het voor onze biologisch klok beter is om permanent wintertijd te hebben. Dan is het wel een uur eerder donker, maar je kan natuurlijk ook een uur eerder opstaan en evenveel uit je dag halen dan als je normaal zou doen.’

Patrick Jansen.jpg

Patrick Jansen

Universitair hoofddocent bij de Resource Ecology Group

‘Persoonlijk heb ik niet zoveel last van de tijdwisseling, maar in mijn werk is het wel vervelend. Ik gebruik cameravallen om de activiteitenpatronen van wilde dieren te onderzoeken. De tijdwisseling is dan buitengewoon onhandig. We moeten de camera’s allemaal op één tijdsregime hebben, maar dat gaat bij het instellen van de tijd in de camera vaak mis. Dat vervuilt de gegevens. Ik heb gehoord dat permanente wintertijd iets beter aansluit op het bioritme van de mens dan permanent zomertijd. Het zou voor mij wel betekenen dat ik in de zomer extreem vroeg wakker word, want ik word al wakker bij zonsopgang. Gelukkig woon ik niet in Noord-Zweden!’

Robert Martinez Valderi.jpg

Robert Martinez Varderi

Masterstudent Urban Environmental Management

‘Ik vind het altijd vervelend als ze de klok verzetten in de herfst, want daarna zijn de dagen veel korter. Het maakt me niet zoveel uit hoe laat het licht wordt ’s ochtends, want meestal slaap ik dan toch nog. Maar ik vind het deprimerend als het donker is wanneer ik thuiskom uit college. Ik zou dus het liefst zomertijd houden. Voor de rest vind ik het niet echt een probleem; mijn telefoon verandert zelf de tijd dus ik raak niet in de war. En het gebeurt ook altijd in het weekend. Meestal ben ik dan bier aan het drinken en merk ik het verschil niet zo, de dag erna.’

 Voor koeien is het waarschijnlijk fijner om permanente zomertijd te hebben 

Martin de Bree.jpg

Martin de Bree

Bedrijfsleider Dairy Campus

Ik denk dat veel mensen meer moeite hebben met zomer- en wintertijd dan dieren. Ik werk met koeien die elke twaalf uur gemolken moeten worden. Als de klok wordt verzet, veranderen wij de melktijd geleidelijk. Als je ineens een uur later komt melken, dan staan die koeien op knappen, en dat wil je het dier niet aandoen. Dus wij compenseren dat door eerder te beginnen op de eerste dag van de wintertijd. Voor de koeien zou het waarschijnlijk fijner zijn om altijd zomertijd te hebben, dan kunnen ze langer in de wei staan en dus meer grazen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.