Wie is Laya?

‘Doe een wens’ zegt het opschrift op de kersverse muurschildering op een elektriciteitsgebouwtje.
Foto: Roelof Kleis

‘Doe een wens’ zegt het opschrift op de kersverse muurschildering op een elektriciteitsgebouwtje midden in het veld langs het Nieuwe Kanaal. Schrijver en muzikant Laurens van der Zee heeft een wens: hij wil weten wie dit heeft gemaakt. Is het student of medewerker van WUR?

Van der Zee is de initiatiefnemer achter de app Beelden van Wageningen, een overzicht van alle kunst in de openbare ruimte in de stad. Kunst is daarbij een rekbaar begrip. ‘Ook opmerkelijke objecten en muurschilderingen reken is daartoe. Elementen die de identiteit van de stad Wageningen bepalen’, omschrijft hij het. En toen was er dus ineens een nieuw object. Nieuw, want de verfsporen zijn nog zichtbaar in het gras.

Weerstation

De muurschildering siert een elektriciteitsgebouwtje midden in het veld langs het Nieuwe Kanaal. Het gebouwtje is het laatste restant van het weerstation van WUR, dat daar tot 2008 in het veld stond. Het station moest wijken voor de oprukkende bebouwing van Kortenoord. De apparatuur staat nu elders in het Binnenveld langs de Grift. Het gebouwtje en een lantaarnpaal zijn alles dat nog rest.

 Het heeft iets surrealistisch, met die lantaarnpaal ernaast 

Een ‘bizarre plek’ voor zo’n schildering, vindt Van der Zee. ‘Het heeft iets surrealistisch, met die lantaarnpaal ernaast.’ De schildering stelt een man en vrouw voor die dansen. ‘Pide un deseo’, staat er in het Spaans op. ‘Doe een wens’. De kunstenaar heeft gesigneerd met I am Laya. Maar dat is voor Van der Zee niet genoeg. Hij wil weten wie Laya is.

20191003_144518_resized.jpg

Van der Zee vermoedt dat de maker een buitenlandse student of medewerker van WUR is en vermoedelijk een vrouw. Vanwege de ondertekening, het Spaans, en omdat de plek maar een paar honderd meter verwijderd is van de studentenhuisvesting aan de Haarweg. ‘Ik ga dit kunstwerk opnemen in Beelden van Wageningen. Daarom wil ik graag de naam en verdere gegevens van de kunstenaar boven water hebben. Ik zou het ontzettend leuk vinden als de maker zich meldt.’

Gevelbeeld

Van der Zee heeft overigens nog een puzzeltje op te lossen. Hij is al jaren op zoek naar het gevelbeeld Land- en Tuinbouw van Cor Hund (1915-2008). Het beeld is van WUR en hing tot 2010 aan de gevel van het Laboratorium voor Landbouwplantenteelt aan de Haarweg. Dat gebouw werd toen gesloopt. Het beeld lag daarna op de campus op een omheind terreintje met bouwmaterialen achter Zodiac.

beeld-cor-hund-campus-wageningen_1.jpg

Sindsdien is het beeld spoorloos. ‘Het zit me al jaren dwars dat dit zeldzame beeld weg is’, zegt Van der Zee. ‘Ik hebt het toentertijd in mijn serie Kunstraadsel in de media gebracht, maar zonder resultaat. Misschien is het gestolen of gebroken en ligt het bij een restaurateur. Maar het kan ook domweg ergens in de opslag liggen.’

Wie informatie heeft over de maker van Pide un Deseo, of weet waar het gevelbeeld Land- en Tuinbouw zich bevindt, kan contact opnemen met Resource: roelof.kleis@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.