Spinozapremie nu ook voor teams

Voortaan komen ook teams van wetenschappers in aanmerking voor de Spinozapremie.
Foto: Shutterstock

Voortaan komen niet alleen individuele excellente wetenschappers, maar ook teams van wetenschappers in aanmerking voor de prestigieuze Spinozapremie.

Nu zijn groepen nog uitgesloten van deelname. Onderzoeksfinancier NWO reikt de Spinozapremies aan individuele wetenschappers uit. Drie of vier winnaars krijgen ieder 2,5 miljoen euro om hun wetenschappelijk onderzoek te bevorderen. Maar dat gaat dus veranderen. Erg groot mogen de teams overigens niet zijn. Het gaat om groepen van twee of drie wetenschappers.

Samenwerking

Dat maakte onderwijsminister Van Engelshoven gisteren bekend bij de toekenning van de Spinozapremies voor dit jaar. ‘Ik ben er heilig van overtuigd dat ons onderzoek meer gebaat is bij samenwerking dan bij competitie’, zei ze in haar toespraak. ‘Twee weten immers meer dan één. Maar in de spelregels van de Spinozapremie wordt het nog niet beloond.’ Het team moet dan wel meerwaarde hebben. Dat betekent volgens de NWO dat het team aantoonbaar beter is dan de de afzonderlijke leden.

Ik ben er heilig van overtuigd dat ons onderzoek meer gebaat is bij samenwerking dan bij competitie 

Ingrid van Engelshoven

De Spinozapremie is bestemd voor wetenschappers van wereldklasse, die een aantrekkingskracht uitoefenen op jonge onderzoekers en hun inzichten actief de wereld in helpen door een bepaalde toepassing of door het populariseren van hun kennis. De Spinozapremie volgt daarmee het voorbeeld van de Stevinpremies (voor kennistoepassing ), waarvoor al teams van onderzoekers in aanmerking komen.

Geen prijs

WUR viel dit jaar niet in de prijzen. Vorig jaar ontving microbioloog John van der Oost er eentje. Entomoloog Marcel Dicke was in 2007 de eerst Wageningse onderzoeker die een Spinozapremie in de wacht sleepte. Een jaar later gevolgd door microbioloog Willem de Vos, terwijl aquatisch ecoloog Marten Scheffer in 2009 succesvol was. De Spinnozapremie werd in 1995 ingesteld.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.