Campus van de toekomst

Op uitnodiging van het Facilitair Bedrijf van WUR bedachten studententeams afgelopen vrijdag tijdens het Invention Summer Camp de meest woeste oplossingen voor het ruimtegebrek op de campus.

Tekst: Tessa Louwerens en Luuk Zegers

Zes team doen hun ideeën uit de doeken: Glazen boomhutten, warmtesensoren onder werktafels, buitenwerkplekken en een flexibel meditatie- en slaaphok.

Rio Alfajri (24)
Masterstudent International Development, team Brainsharing Corner
‘Ons idee is om studenten bij elkaar te brengen door ze hun kennis te laten delen. Dat kunnen ze doen via een app: Brainsharing. Daar kunnen ze hulp vragen bij bepaalde onderwerpen, zoals statistiek. De app koppelt ze dan aan studenten die statistiek hebben ingevuld als een van hun expertises. Als een expert toezegt om de hulpzoekende student te helpen, kunnen ze afspreken in de Brainsharing Corner in Forum. We willen deelnemers prikkelen door punten toe te kennen voor het helpen van medestudenten. Die kunnen worden geruild voor beloningen, zoals extra ECTS of cadeautjes.’

Sarah van Kooten (20)
Bachelorstudent Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning, team The Trees are the Limit
‘Studenten hebben vaak last van stress, wat leidt tot mentale en fysieke klachten. We weten dat natuur stressverlagend werkt. WUR is hier al mee bezig, maar haalt de natuur vooral naar de mens, bijvoorbeeld door kamerplanten te plaatsen. Wij hebben een concept bedacht om mensen naar de natuur te brengen. Ons idee is een zelfvoorzienende glazen boomhut, gecentreerd om een cluster bomen. Hoog in de boomhut zijn plekken waar je rustig kunt studeren. Onderin is meer ruimte om samen te komen en op de begane grond zit een community garden. Nu moeten bomen vaak plaatsmaken voor gebouwen, maar je kunt ze ook omarmen.’

Meyke Kamstra (21)
Bachelorstudent Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen, team WUR to Go
‘Wij hebben ons gericht op twee problemen: het tekort aan studieplekken en het inefficiënt gebruik van lokalen. Wij stellen voor om nieuwe onderwijsgebouwen in te richten met multifunctionele ruimtes. Bijvoorbeeld collegezalen waarin je de stoelen en tafels kunt verplaatsen en wandjes kunt opzetten, zodat je ze kunt omtoveren tot stilteplekken of plekken voor groepswerk. We denken dat je met behulp van artificiële intelligentie en big data kunt berekenen aan welk soort ruimtes er op een bepaald moment behoefte is. Dankzij big data kun je het ook persoonlijk maken. Een app op je telefoon registreert bijvoorbeeld wanneer je de Forum-brug overfietst en laat je zien waar je een werkplek kunt vinden.’

Floor Boonstra (22)
Bachelorstudent Gezondheid & Maatschappij, team Seat Yourself
‘Ons team bedacht een idee om de drukte in de Forumbibliotheek tijdens de zelfstudie- en tentamenweek te verlichten door de bibliotheek effectiever te gebruiken. Probleem is dat studenten vaak hun jas over de stoel gooien om de plek bezet te houden en dan even gaan sporten of eten. We stellen voor om warmtesensoren onder de tafels te plaatsen die lichaamswarmte meten. Als iemand langer dan een half uur van zijn plaats is, gaat er een groen lampje branden en mag iemand anders er gaan zitten. Als er nog spullen liggen, leg je die in een daarvoor bestemde kast. Het idee is dat studenten hun pauzes dan effectiever gaan benutten. Er komt een QR-code op de werkplekken die je kunt scannen, zodat je via een app een melding krijgt als je half uur bijna om is. Op diezelfde app kun je ook zien hoeveel werkplekken er nog vrij zijn.’

Sergi Domenech-Carbo (24)
Masterstudent Organic Agriculture, team Flexi-Space
‘Er is geen ruimte op de campus om te rusten en relaxen, terwijl we dit toch écht nodig hebben. Daarom willen wij een ruimte maken met aandacht voor geest, lichaam en hart – drie onderdelen van onszelf die aandacht verdienen. Wij zien een grote, flexibele ruimte voor ons met verplaatsbare muren, die getransformeerd kan worden voor verschillende doelen. Voor de geest willen we een plek om te ontspannen, mediteren, slapen en rusten. Voor het lichaam willen we een actieve plek, voor bijvoorbeeld yoga of dansles. En voor het hart willen we een plek waar mensen verbinding kunnen vinden met elkaar en gevoelens kunnen delen. Onze Flexi-Space kan bijvoorbeeld in het nieuwe onderwijsgebouw komen.’

Bernice Wesselink (22)
Masterstudent Communication, Health & Life Sciences, team Inside Out
‘Als het lekker weer is, gaan veel mensen buiten in het gras zitten. Prima om te chillen, maar je kunt er niet werken. Ondertussen is er wél een gebrek aan werkplekken. Ons idee is om buitenwerkplekken te maken. Bijenraatvormige heggen dienen daarbij als afscheiding en zorgen voor schaduw. Er staan weerbestendige tafels en stoelen en een dak met zonnepanelen voorziet de laptops van stroom én beschermt tegen de regen. De kracht van ons idee is dat we slim gebruikmaken van de beperkte ruimte op de campus. Het nadeel is dat deze plekken alleen in de zomer gebruikt kunnen worden.’

We willen buitenwerkplekken maken, afgeschermd met heggen 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.