WUR gaat met TU duurzame landbouw ontwikkelen in Brabant

Bij de TU Eindhoven tuimelden gisteren de goede voornemens tot samenwerking over elkaar heen bij de kick-off van het AgriFood Innovation initiatief.
Arthur Mol (tweede links) in gesprek met de Brabantse gedeputeerden Anne-Marie Spierings en Bert Pauli en links van hem bestuursvoorzitter Dick Pouwels van HAS Den Bosch. Foto: Oscar Vinck

De TU Eindhoven, WUR, HAS Den Bosch en landbouworganisatie ZLTO willen Brabant de omslag laten maken naar een veel duurzamere voedselproductie.

‘De tijd van praten is voorbij, we moeten na anderhalf jaar voorbereiding nu echt aan de slag’, waarschuwde de Wageningse rector Arthur Mol. Hij sprak zijn waarschuwing uit in de paneldiscussie aan het einde van de bijeenkomst. Volgens de Wageningse rector nemen de ontwikkelingen én de investeringen op dit gebied wereldwijd een enorme vlucht. ‘We gaan te langzaam, vooral als je kijkt naar wat er op dit moment op dit gebied gebeurt in China en de VS. Na anderhalf jaar praten over het opzetten van dit initiatief moeten we nu ook echt aan de slag. Inkoppen die bal.’

Partner

WUR zoekt al lang naar samenwerking met andere universiteiten en vond enige jaren terug een belangrijke partner in de TU Eindhoven. Andere kennisinstellingen, overheidsinstanties, belangenorganisaties en bedrijven sloten zich aan bij het AgriFood Innovation initiatief, dat gisteren officieel van start ging met een kick-off bijeenkomst.

Moonshots

Het uitgangspunt: voedselproductie moet duurzamer, de omgang met grondstoffen moet efficiënter, er mag minder voedsel verspild worden en de klimaatimpact van de sector moet sterk verminderen. Het samenbrengen van agrifood, hightech en kennis over data science moet de sector toekomstbestendig maken. Gisteren werden drie zogeheten moonshots gepresenteerd. Eén richt zich op de ontwikkeling van een slimme varkensketen, de tweede op het verwaarden van plantaardige reststromen en de derde op digitale gewasketens.

 Allerlei crossovers in deze sector zijn mooi, maar er moet natuurlijk ook geld mee verdiend worden 

Een hele trits aan sprekers trad in de TU/e innovationSpace voor het voetlicht om de ambities te onderstrepen en te illustreren. Elies Lemkes, lector Duurzaam Produceren aan de HAS, had het over het bouwen van een totaal nieuw ecosysteem, waarvoor ook durfkapitaal nodig is. Ook benadrukte ze het economische belang: ‘Allerlei crossovers in deze sector zijn mooi, maar er moet natuurlijk ook geld mee verdiend worden.’

Gedeputeerden

Vanuit de provincie Noord-Brabant, een belangrijke investeerder in dit initiatief, waren de gedeputeerden Anne-Marie Spierings (Agrarische Ontwikkeling, D66) en Bert Pauli (Economie & Innovatie, VVD) aanwezig. Pauli zei blij te zijn dat het bij dit initiatief niet meer gaat om de producten, maar over het opzetten van gecontroleerde processen en systemen.

 We moeten open en in dezelfde taal met elkaar leren spreken. Er is geen tijd meer om allemaal individueel het wiel weer eens uit te vinden 

Ernst van den Ende, algemeen directeur van de Plant Sciences Group

Vanuit de TU Eindhoven gaf hoogleraar Jakob de Vlieg, die zich beijvert voor de samenwerking met WUR, aan dat die beide instellingen elkaar enorm veel te bieden hebben, niet alleen op het gebied van onderzoek, maar ook qua onderwijs en talentontwikkeling. ‘Er zouden op dit vlak ook studententeams opgericht moeten worden, net als de TU/e jaren terug gedaan heeft met het Solar Team Eindhoven.’

Sexy

Zijn tegenvoeter aan de WUR, Ernst van den Ende, algemeen directeur van de Plant Sciences Group, constateerde dat het samenbrengen van techniek en landbouw die laatste sector ‘sexy’ heeft gemaakt. Samenwerking is ook volgens hem cruciaal. ‘We moeten open en in dezelfde taal met elkaar leren spreken. Er is geen tijd meer om allemaal individueel het wiel weer eens uit te vinden.’

(Dit bericht is geschreven door Han Konings, hoofdredacteur van Cursor, TU Eindhoven)

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.