‘Spionage’ op de boerencamping

Thesisonderzoek doen, dat is toch ploeteren in de bieb? Niet voor Marina Boldyreva (29). De Russische sliep in een tent, molk koeien en maakte kaas. ‘Ik wilde weten hoe boerderijtoerisme in Nederland eruitziet.’
Foto: Marina Boldyreva en camping de Blökke

Je schreef je scriptie over boerderijtoerisme in Nederland. Bijzonder voor een Russische student.
‘Mensen denken bij Rusland alleen maar aan sneeuw, beren en wodka. Daarom wil ik het toerisme op het Russische platteland ontwikkelen, zodat mensen kunnen kennismaken met de schoonheid van mijn land, met de warme zomers, de prachtige bossen en weidse vlakten. Ik geloof heilig in de helende kracht van natuur. Fysieke activiteiten, frisse lucht en een natuurlijke omgeving helpen mensen om van stress af te komen. Boerderijtoerisme is een goede manier voor toeristen om de rust van het platteland te ervaren, terwijl het voor boeren een extra inkomstenbron is. In Nederland gebeurt dat al. Het lijkt me mooi om dat ook in Rusland op te zetten.’

 Mensen denken bij Rusland alleen maar aan sneeuw, beren en vodka 

Wat wilde je precies onderzoeken?
‘Hoe boerderijtoerisme in Nederland eruitziet. Maken boeren er een toneelstukje van of laten ze zien wat het boerenleven echt inhoudt? Ik ben op drie vakantieboerderijen geweest. Op de eerste, een geitenboerderij met kampeerveldje, kunnen toeristen leren om geiten te melken en kaas te maken. De tweede boerderij die ik bezocht is vergelijkbaar, maar dan met koeien. De toeristen die naar deze boerderijen gaan, willen het boerenleven ervaren. De derde boerderij waar ik heenging, wijkt af van de eerste twee. In plaats van een camping was er een bed and breakfast. Gasten komen hier niet om het boerenleven te ervaren, maar vooral om te genieten van de groene omgeving en de buitenlucht. Het is meer een plek voor luxepaardjes.’

Hoe heb je je verblijf op de Nederlandse boerderijen ervaren?
‘Mijn ouders wonen op een boerderij, dus op zich was het niet heel bijzonder voor mij. Wat ik wel speciaal vond, was dat ik mocht helpen met het melken van de koeien en geiten. Ook had ik nog nooit in een tent geslapen. Dat was erg koud, maar na het melken sliep ik toch als een roos. Eén van de hoogtepunten voor mij was het kaasmaken. Als kind dacht ik bij Nederland altijd aan kaas en aardappelen. Ze maken hier de beste kaas van de wereld. Het is geweldig om dat zelf te mogen doen. Een van de dingen die ik jammer vond, is dat er op geen van de boerderijen die ik bezocht een traditionele boerenmaaltijd werd aangeboden. Dat zou ik zelf juist wél doen.’

Welke lessen neem je mee naar je thuisregio als je daar met boerderijtoerisme aan de gang gaat?
‘Boerderijtoeristen waarderen het om producten van de boerderij te kunnen eten. Dus als er kaas wordt gemaakt: laat zien hoe je dat doet en verkoop het product direct aan je bezoeker. Ook is het handig om een kampeerterrein te hebben en om een paar tenten of caravans te verhuren aan mensen die zelf geen tent of caravan hebben. Daarnaast denk ik dat het Russische platteland een paar leuke extra’s heeft voor toeristen. Traditioneel Russisch eten bijvoorbeeld, en natuurlijk de sauna’s. Maar uitdagingen zijn er ook, zoals de taalbarrière. Veel Russische boeren spreken geen Engels. Dat maakt het minder aantrekkelijk voor internationaal toerisme.’

Ga je deze lessen ook toepassen op de boerderij van je ouders?
‘Mijn ouders houden een paar dieren om zichzelf te voorzien van vlees en zuivel. Maar ze hebben ook gewoon een baan, dus ik denk niet dat ze daarnaast nog met toerisme aan de slag gaan.’

Waarom koos je voor Wageningen?
‘In Rusland werkte ik na mijn studie Economie als accountant in de toeristische sector, maar ik had een sterke drang om naar het buitenland te gaan en een bredere kijk op toerisme te krijgen. Ik vroeg een beurs aan en schreef me in voor verschillende toerismemasters in Europa. Ik werd toegelaten in Wageningen en krijg financiële ondersteuning totdat ik afstudeer. Paulo Coelho schreef ooit: “als je iets wil, gaat heel het universum samenwerken om je te helpen dat te bereiken”. Dat is mijn motto, en deze ervaring bevestigt dat.’

Marina Boldyreva (29) komt uit Chekmari, een klein dorp in het district Tambov ten zuidenoosten van Moskou, waar ze opgroeide op een boerderijtje met twee koeien, twee varkens en wat kippen. Ze kwam naar Nederland voor de WUR-master Tourism, Society and Environment. ‘Ik heb een doel: ruraal toerisme ontwikkelen in mijn thuisregio na mijn afstuderen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.