Scheffer lid van National Academy of Sciences

Marten Scheffer, hoogleraar Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer, is benoemd tot buitenlands lid van de prestigieuze Amerikaanse National Academy of Sciences (NAS).

Scheffer is een van de 25 nieuwe buitenlandse leden. De hoogleraar maakte naam met zijn onderzoek naar de veerkracht van complexe natuurlijke systemen. Hij voelt zich vereerd met de erkenning door vakgenoten.

‘Het is een mooi lijstje namen, waar ik nu tussen sta.’

In de geschiedenis van de NAS hebben slechts negentien Nederlanders het tot de ledenlijst geschopt, van wie er nog twaalf in leven zijn. Tot de gelauwerden behoren de nobelprijswinnaars Gerard ’t Hooft, Martinus Veltman en Jan Tinbergen. Dit jaar is naast Scheffer ook de Groningse Nobelprijswinnaar scheikunde Ben Feringa tot lid benoemd. ‘Het is een heel mooi lijstje namen, waar ik nu tussen sta’, zegt Scheffer.

Wageningen is overigens met drie leden uitstekend vertegenwoordigd bij de NAS. In 1992, een jaar voor diens dood, werd hoogleraar Theoretische Teeltkunde Cees de Wit lid. In 1998 was het de beurt aan plantengeneticus en emeritus-hoogleraar Maarten Koornneef.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.