WUR-onderzoekers bij Universiteit van Nederland over reukstoornissen en verborgen honger

Waarom leidt een verstopte neus tot eetproblemen? En hoe kan je te dik zijn en toch ondervoed?
Saskia Osendorp en Sanne Boesveldt Foto’s via Saskia Osendarp (links) en Sanne Boesveldt (rechts)

Sanne Boesveldt en Saskia Osendarp van Humane Voeding leggen het uit tijdens een college voor de Universiteit van Nederland op 30 april.

Niemand wil ongezond zijn. Maar gezond eten is voor veel mensen een uitdaging. Bij de Universiteit van Nederland legt een vijftal wetenschappers uit waar de problemen en oplossingen liggen. Wageningse wetenschappers Sanne Boesveldt en Saskia Osendarp, vertellen over hun onderzoek.

Je neus achterna lopen

Als je neus verstopt is ruik je slecht, dat is logisch. Je hebt waarschijnlijk ook wel gemerkt dat je dan minder trek hebt. Hoe komt dat eigenlijk? Sanne Boesveldt, Universitair Hoofddocent bij Humane Voeding en Gezondheid, onderzoekt de invloed van reuk op ons eetgedrag en voedselkeuzes. ‘We worden continu blootgesteld aan geuren, denk aan de HEMA-worsten of de warme broodjes bij de bakker. Bewust of onbewust worden we daardoor verleid en gestuurd in onze keuzes.’
Boesveldt probeert te doorgronden hoe die keuzes worden gemaakt en wat er in de hersenen gebeurt. ‘Als we dat beter begrijpen, kunnen we daar in sturen zodat mensen gezondere keuzes maken.’  
En wat als je niet goed meer ruikt? Bij mensen met Alzheimer of kankerpatiënten is het reuk- en smaakvermogen vaak aangetast door de ziekte of medicijnen. Daardoor hebben ze vaak minder eetlust. Boesveldt: ‘Juist voor deze mensen is het extra belangrijk goed te eten, dus we proberen te doorgronden hoe we ze daarin kunnen stimuleren.

Verborgen honger

Bij ontwikkelingslanden hebben we vaak het beeld van kleine kinderen met hongerbuikjes en ingevallen gezichtjes. Maar dat verandert, en veel ontwikkelingslanden maken op het moment een enorme economische groei door. ‘Je ziet dan ook steeds meer mensen met een gezond en goed gevoed uiterlijk’, zegt Saskia Osendarp, onderzoeker bij Humane Voeding en Gezondheid  ‘Dat is mooi, maar daarin schuilt ook een gevaar.’  Want mensen krijgen weliswaar voldoende voeding binnen, maar zijn vaak toch ondervoed. Dat komt bijvoorbeeld omdat de voeding te eenzijdig is, waardoor er een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen ontstaat. Osendarp: ‘Deze verborgen honger is een ander soort probleem dan voedseltekort. Het brengt weer andere uitdagingen met zich mee en vraagt ook om een andere aanpak.’

Opnames live bijwonen?

Je kunt de opnames bijwonen op 30 april. Je kunt je kaartjes hier bestellen. Als je gebruik maakt van de kortingscode ‘WURlive’ krijg je 50 procent korting.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.