Carillon speelt Beethoven

Met een stukje Beethoven (Ode an die Freude) heeft het carillon tijdens de Dies voor het eerst geklonken. De muziek begeleidde het cortège over de campus.
Carillon WUR campus Photo Resource

Daarmee is de kop eraf. Het carillon is een cadeau van het Universiteitsfonds Wageningen en een aantal donateurs. Het instrument werd afgelopen november geïnaugureerd tijdens de afsluiting van het eeuwfeest van WUR. Dat leverde een jazzy concert op voor bigband (Sound of Science) met carillon. Het carillon werd destijds live bespeeld. Sindsdien bleef het stil op de campus.

Complex

Dat komt volgens Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur, doordat het programmeren van het carillon een technisch complexe operatie is. ‘Alle partituren moeten ingespeeld worden door een toetsenist of beiaardier. De partituur moet vervolgens worden getransponeerd naar de stemming van het carillon. Dat kost allemaal tijd. De handleiding voor het carillon telt bovendien 180 pagina’s.’

Intussen is wel een protocol opgesteld voor het gebruik van het carillon. Het klokkenspel wordt ingezet bij de Dies (verjaardag van de universiteit), de AID (introductietijd), de OAY (opening van het academisch jaar) en aan het begin van elke onderwijsperiode. Daarmee is het maximum vergunde aantal keren (12 keer per jaar gedurende tien minuten) nog niet helemaal opgebruikt.  

Repertoire

Wat er tijdens de verschillende gelegenheden zal worden gespeeld, ligt volgens Vink nog niet vast. Het UFW heeft een bundel samengesteld met verenigingsliederen van de Wageningse studentenclubs. Op het repertoire komen in elk geval de bekende studentenliederen ‘Io Vivat’ en ‘Gaudeamus’. Het cortège gistermiddag werd opgeluisterd met een overbekend stukje Beethoven (Ode an die Freude) uit de Negende Symfonie.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.