Dies zoomt in op technische snufjes voor ecologen

Ecoloog David Coomes gaat tijdens de dies op 11 maart uitleggen hoe hij remote sensing en laserscantechnieken gebruikt om ecologische vragen in tropisch bos te beantwoorden.
David Coomes. Foto: University of Cambridge

Jonge Wageningse onderzoekers gebruiken deze technieken ook, om bijvoorbeeld stroperij in wildparken op te sporen.

De Brit David Coomes, die op 11 maart de diesrede gaat houden bij de jarige Wageningen University, is een ecoloog die volop experimenteert met nieuwe technieken om ecologische vragen te kunnen beantwoorden, zegt de Wageningse Remote Sensing-hoogleraar Martin Herold. Zo voorzien laserscans en spectrale technieken Coomes van driedimensionaal beeld van een tropisch bos, zodat hij kan meten hoe de bomen in het bos groeien, welke competities de bomen uitvechten, welke hiërarchie het bos heeft en hoe bos en klimaat elkaar beïnvloeden. Eigenlijk wil hij daarmee de vraag beantwoorden waarom het bos eruitziet zoals het eruitziet.

Bossen

Zijn werk sluit goed aan bij Wageningse onderzoeksgroepen, zegt Herold. Hij wijst op de groep Bosecologie en Bosbeheer, waar onderzoekers als Frans Bongers en Lourens Poorter de ecologische principes van bossen bestuderen. En hij wijst op zijn eigen groep, Geo-informatiekunde en remote sensing, die geregeld samenwerkt met de groep van Coomes. Het is dan ook geen toeval dat zijn groep een van de drie Wageningse wetenschappers levert die hun onderzoek tijdens de dies presenteren.

Helmgras

Lammert Kooistra uit Herold’s groep gaat tijdens de dies uitleggen hoe hij remote sensing en drones gebruikt voor ecologisch onderzoek. Zo onderzoekt hij momenteel met behulp van drones de ontwikkeling van pas aangeplant helmgrasvelden in de Nederlandse duinen, bedoeld voor de kustbescherming. De beelden leveren veel meer informatie op dan het blote oog, en door deze op te nemen in de winter en zomer kan Kooistra veel meer verbanden leggen tussen de groeifactoren van – in dit geval – helmgras.

Neushoorns

Jasper Eikelboom, van de groep Resource Ecology, gebruikt remote sensing om de ruimtelijke verdeling van dieren in wildparken in Afrika in kaart te brengen. Hij vermoedt dat er vaste patronen in de ruimtelijke verdeling van het wild zijn, zodat verstoringen kunnen duiden op stropers. Zo hoopt hij nieuwe tools te ontwikkelen om de olifanten en neushoorns in de parken beter te beschermen.

Oesterbank

En Brenda Walles, van Wageningen Marine Research, onderzoekt hoe je kunstmatige oesterbanken in Zeeland kunt inzetten als zeewering. De oesterbanken moeten voorkomen dat de achterliggende zandplaten afkalven door de golven. Haar resultaten laten zien dat de zandplaten juist extra aangroeien. Dit ‘building with nature’- project moet een natuurlijk antwoord formuleren op erosie en zandhonger van de zee.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.