Minister krijgt uitleg over Ghanees groenteproject

Landbouwminister Carola Schouten bracht op 5 februari een bezoek aan Hortifresh, een programma van WUR in West-Afrika om de lokale groente- en fruitsector te versterken. Schouten was op stap met het Wageningen Centre for Development Innovation om groentetelers in Ghana te spreken over hun vorderingen.
Foto: Irene Koomen

In het programma Hortifresh werkt WUR aan een competitieve en innovatieve groente- en fruitsector in West-Afrika. Doel is om hoogwaardig en gezond voedsel te produceren, zowel voor de exportmarkt als lokale markt. Het programma wil nieuwe markten aanboren, het aanbod aan groenten en fruit diverser en veiliger maken en meer toegevoegde waarde creëren voor de West-Afrikaanse tuinders. Het onderzoeksprogramma wordt geleid door Sheila Assibey-Yeboah, lokale manager van Hortifresh, en Irene Koomen van het Wageningen Center for Development Innovation (WCDI). Assibey-Yeboah zette in een eerder programma een businessplatform van Ghanese groenteproducenten op in Ghana.

Exportpositie
Belangrijk punt in het project is het versterken van de exportpositie. In 2015 sloot de EU zijn grenzen voor groenten uit Ghana, omdat de groenten niet aan de fytosanitaire voorwaarden in Europa voldeed. Sindsdien werkt Assibey-Yeboah aan maatregelen om dit verbod ongedaan te maken. Hortifresh organiseert trainingen voor groente- en fruitproducenten en exporteurs om producten zonder schadelijke organismen te kunnen leveren. Europese instanties beoordeelden de fytosanitaire maatregelen en hieven het verbod in december 2018 op.  

Hortifresh stelt ook, via cofinanciering, fondsen beschikbaar aan starters en gevorderde groentetelers om een businessplan te maken en in nieuwe technologie te investeren.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.