WUR helpt bij ontwikkeling toekomstbestendige Mekongdelta

Vietnam moet omschakelen van een intensieve exportlandbouw naar een duurzame landbouw die inspeelt op klimaatverandering. Dat is een gevolg van een mede door WUR opgesteld deltaplan in de Mekongdelta.
Foto: Shutterstock

Volgens het deltaplan, dat vijf jaar geleden werd opgesteld door een Nederlands consortium, moeten de dijken in de Mekongdelta niet worden verhoogd, maar juist worden doorgestoken om de rivier meer ruimte te geven. Dat gaat ten koste van de rijstproductie. Ook moet Vietnam de natuurlijke kustverdediging met mangrovebossen weer herstellen om de stijging van de zeespiegel op te vangen en de verzilting in de kustzone van de Mekong accepteren. Dat gaat ten koste van de succesvolle Vietnamese aquacultuur. De rijst- en tilapiatelers moeten hun inkomens op peil houden door meer kwaliteitsproducten en biologische voeding te produceren voor welvarende Vietnamese consumenten, is de gedachte.

Spel

De grote vraag wordt hoe de Vietnamese overheid, die gewend is top-down beleid door te voeren, dat gaat organiseren. De verschillende belangen van infrastructuur (dammenbouwers), landbouw en milieu moeten nu op regionaal niveau worden afgewogen tot een integraal plan. In december testten provincieambtenaren het mede door WUR ontwikkelde spel Good Shrimp Farming uit. Met dobbelstenen en kaartjes kregen ze inzicht in de keuzes en dilemma’s in de ontwikkeling van de Mekongdelta.

Resource-redacteur Albert Sikkema maakte een rondreis door Vietnam en zag hoe Vietnam oplossingen zoekt voor de actuele problematiek.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.