Spinozawinnaars op Walk of Fame

De Walk of Fame op de campus heeft aanzienlijk aan faam gewonnen. De vier Wageningse Spinozawinnaars onthulden in een sneeuwbui hun eigen tegel.
Willem de Vos buigt zich over zijn tegel. Achter hem Marten Scheffer. Links (gehurkt) John van der Oost en Marcel Dicke. Foto: Sven Menschel

De ceremonie was kort en eenvoudig. Op het teken van rector magnificus Arthur Mol tilden Marten Scheffer, Willem de Vos, John van der Oost en Marcel Dicke het houten deksel van hun eigen tegel. De zwarte tegels zelf vermelden de naam, de expertise en het jaar waarin de vier hun Spinozapremie in de wacht sleepten. De Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding op wetenschapsgebied.

Wachten
De prijs werd in 1995 door de NWO ingesteld. Wageningen moest tot 2007 wachten, toen entomoloog Marcel Dicke er eentje kreeg. Microbioloog Willem de Vos (2008) en aquatisch ecoloog Marten Scheffer (2009) maakten het supertrio vol. Daarna bleef het lang stil. Totdat afgelopen jaar microbioloog John van der Oost er eentje mocht ontvangen.

Wel jammer dat het vier mannen zijn 

Rector magnificus Arthur Mol

Vier topwetenschappers op wie de organisatie trots is, memoreerde rector Mol in zijn korte toespraak. ‘Wel jammer dat het vier mannen zijn’, vindt hij. Mol zou op het pad ook graag een tegel voor een vrouwelijke Spinozawinnaar willen hebben. Maar op de vraag of dat erin zit, hield hij zich wijselijk stil. Over voordrachten worden geen mededelingen gedaan.

Toppers
Het idee om de vier Spinozawinnaars met een tegel te eren, komt van Arianne van Ballegooij van het Universiteitsfonds Wageningen. Volgens haar ontbraken op het pad van eer de echte Wageningse wetenschappelijke toppers. Het idee viel bij de Raad van Bestuur in goede aarde. En dus kon Hasper Natuursteen uit Heteren aan het bikken.

Van links naar rechts: Marten Scheffer, John van der Oost, Willem de Vos en Marcel Dicke. © Sven Menschel
Van links naar rechts: Marten Scheffer, John van der Oost, Willem de Vos en Marcel Dicke. Foto: Sven Menschel

De Walk of Fame werd in 2013 ingesteld. Voor een tegel op het pad tussen Atlas en Orion komt in principe iedereen in aanmerking die iets wezenlijks heeft betekend voor WUR. In de praktijk komt het pad nog niet echt tot leven. Voormalige rector Martin Kropff kreeg een tegel. Maar ook tamelijke anonimi als Petra Naber en Claudius van de Vijver.

Meer eer
Het pad laat verder tegels zien die herinneren aan onder meer het opheffen van personeelsvereniging O&O, de oprichting van het Wageningen Soil Network en de ingebruikname van Orion. Met die roem valt het dus nogal tegen. De vier Spinozakanjers doen het pad wat dat betreft meer eer aan. Van korte duur overigens. Kort na de onthulling werden de tegels even wit als de omgeving.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.