De kracht van het onbekende

Jorge Ricardo Cunha heeft er bewust voor gekozen om in een vreemd land te promoveren, en niet in Portugal. ‘Ik ben nieuwsgierig. Ik kan me niet echt ontspannen tot ik mijn comfortzone verlaat en het onbekende ervaar.’
Jorge Ricardo Cunha received his PhD on 30 November for his research on recovering phosphorous from wastewater.

Stelling: You become relaxed when you leave your comfort zone

‘In Portugal had ik een fantastisch leven met mijn familie en vrienden. Maar ik wilde ook graag iets anders ervaren: een nieuw leven over de grens. Dus ik vertrok naar Nederland om te promoveren. Ik kwam in een land waar ik de taal en de cultuur niet kende. In het begin was dat vrij stressvol en ik had wel wat tijd nodig om te wennen aan bepaalde cultuurverschillen.

In Nederland zijn mensen bijvoorbeeld erg direct. De tweede maand dat ik aan het werk was, kreeg ik een email van mijn promotor over een verslag dat ik had geschreven. Ik schrok nogal, want het kwam erop neer dat het verslag niet goed was. Nu begrijp ik dat Nederlanders gewoon zeggen wat ze denken en kan ik daar goed mee omgaan. Ik denk dat ik zelf ook een beetje meer zo ben geworden.  

Inmiddels woon ik alweer vijf jaar in Nederland. Door deze ervaring ben ik veel relaxter geworden, omdat ik weet dat ik buiten mijn comfortzone kan treden en dat het allemaal goed komt. Als ik nog een keer besluit om mijn spullen te pakken en naar een ander land te verhuizen, weet ik hoe ik dat aan moet pakken. Maar voorlopig blijf ik in Leeuwarden, waar ik een aanstelling heb gekregen als postdoc bij Wetsus. Ik vermoed dat het op een gegeven moment wel weer zal gaan kriebelen. Dan is het misschien tijd voor verandering, maar ik zie wel wat er op mijn pad komt.

Ik realiseer me dat niet iedereen er zo over denkt. Mijn ouders begrepen bijvoorbeeld in het begin helemaal niet waarom ik uit Portugal weg wilde. Maar inmiddels beginnen ze bij te draaien. Ik moest behoorlijk mijn best doen, maar ik heb ze over weten te halen om naar mijn verdediging te komen. Dit is een grote stap voor ze, want ze reizen bijna nooit. In die zin verlaten zij ook hun comfortzone.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.