Organisatie

Meer veganistisch eten op campus na petitie

Ruim 500 mensen tekenden de petitie van masterstudent Environmental Sciences Noortje Keurhorst, die meer plantaardig voedsel in de universiteitskantines wilde. Ze ging in gesprek met de cateraars op de Wageningse campus, met goed resultaat.
Julia Schafer

‘Ik ontdekte dat de catering de afgelopen jaren al moeite had gedaan om vegetarische en veganistische opties aan te bieden. We hebben samengewerkt om het aantal opties verder uit te breiden en het gat te verkleinen tussen de huidige vraag naar en het huidige aanbod van veganistisch eten op de campus.’

Jeroen van Rosevelt, cateraar in de Leeuwenborch, is blij dat Keurhorst en de catering er samen uit zijn gekomen. ‘Na felle discussies in het begin ontstond er een echt gesprek. Zo zijn we verder gekomen en daar bewonderen we haar om.’ Van Rosevelt kreeg al positieve feedback op het nieuwe plantaardige aanbod. ‘Ik ben blij dat mensen de aanpassingen waarderen. Gasten met smaak zien eten, is waar we het voor doen.’

Noodzakelijk

Het veganistische eten verkoopt echter nog niet zo goed als de cateraars hadden verwacht, en dat leidt tot verliezen. Ze spraken af dat ze de ontwikkeling nauwkeurig in de gaten houden. Ron Nagtegaal, cateraar bij Forum, denkt dat het nog bekender moet worden dat er nu meer plantaardig voedsel beschikbaar is. Keurhorst is het daarmee eens: ‘De cateraars hebben de noodzakelijke investeringen gedaan, nu is het aan ons om ook te kopen waar we om vroegen.’

We zijn altijd bereid iets veganistisch klaar te maken

Sjaak Wolferink, cateraar Orion

De cateraars moedigen klanten aan om vooral te praten met het personeel van de bedrijfsrestaurants. Van Rosevelt: ‘Wij staan open voor overleg. We kunnen niet altijd meteen iets aanpassen, want we zijn beperkt door contracten en regels. Maar we willen luisteren naar suggesties en zoeken naar oplossingen.’ Sjaak Wolferink, cateraar in Orion: ‘Hoewel we niet altijd veganistische maaltijden klaar hebben staan, zijn we altijd bereid iets klaar te maken.’

De WUR Council is ook bezig met het onderwerp. In een memo aan de raad van bestuur schrijft de council dat er moet worden nagedacht over het aanbieden van plantaardig voedsel binnen de universiteit, omdat dat past bij de visie ‘Towards a healthier environment’. Keurhorst is blij met dit initiatief. ‘Andere universiteiten, zoals die in Leiden en Rotterdam, bieden ook steeds meer plantaardig voedsel aan.’

Veganistische opties in de kantines

Forum

soep, saladebar, sandwiches, warme maaltijden in de avond, Alpro-dranken en Alpro-toetjes, veganistische cappuccino (Grand café)

Orion

soep, saladebar, sandwiches of wraps, warme maaltijden (soms en op bestelling), energierepen, cappuccino met soja-, kokos- of amandelmelk

Leeuwenborch

soep, saladebar, sandwiches of wraps, warme maaltijden (zoals curry), Alpro-dranken

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.